Операта в Барселона е наела "координаторка на интимността", която да гарантира, че изпълнителите се чувстват комфортно, когато участват в страстни сцени, предаде Ройтерс.

Това се случва за първи път в Испания и е рядкост за континентална Европа.

Създаването на подобна длъжност дойде след като движението #MeToo разтърси не само филмовата индустрия, но и света на операта с обвинения в сексуален тормоз.

Координаторката на интимните сцени Ита О'Брайън ще ръководи адаптираната пиеса "Антоний и Клеопатра" на Уилям Шекспир, която от 28 октомври ще се играе на сцената на театър "Лисео".

Снимка: iStock

О'Брайън, която е консултирала продукции на HBO и Нетфликс по въпросите на интимността, казва, че оперите винаги са се въртели около драматични истории и че в исторически план изпълнителите са пристигали в града само няколко дни преди премиерата и не се очаквало от тях да обсъждат интимни сцени.

"Без този процес на съгласуване и търсене на съгласие, хората са били оставени да се чувстват неловко, тормозени, абсолютно малтретирани", казва Ита О'Брайън.

Специалистката, която има 40-годишен опит в музикалния театър и актьорството, е основателка на организацията "Интимност на снимачната площадка" (Intimacy On Set), която осигурява подкрепа в телевизионната и филмовата индустрия.

По време на репетиции О'Брайън приканва изпълнителите да се "свържат с прегръдка", след което да обсъдят къде им е приятно да бъдат докосвани и какво ги кара да се чувстват неудобно.

Снимка: iStock

"Каним изпълнителя наистина да ни каже докъде се простират границите му и това е голяма промяна в индустрията", казва тя. "Вашето "да" е "да", вашето "не" е "не", а "може би" е "не", допълва експертката.

Мецосопраното Адриана Биняни Леска, която изпълнява ролята на прислужницата на Клеопатра и има сцена с целувка по устните с друга жена, смята, че в операта трябва да има координатор на интимните сцени.

В САЩ и Великобритания подобни експерти вече са били използвани при създаването на телевизионни предавания и опери, припомня БТА.

През януари известният испански оперен певец Пласидо Доминго отново беше обвинен в сексуален тормоз – три години след като подобни твърдения го принудиха да поднесе извиненията си и белязаха кариерата му. Доминго отрича да е извършил каквото и да било нарушение.