Психологът Иля Ахмедов установява кои са основните причини, поради които мъжете не обръщат внимание на жените.

Снимка: iStock

Когато сами не харесвате себе си

Ако не приемате себе си, не се харесвате, липсва ви самочувствие - това със сигурност ще отблъсне мъжа. Разбира се, ще се намери някой, който ще ви приеме такава, каквато сте, но тези отношения рядко завършват с щастлив край. Най-често мъжът или спира да играе ролята на спасител, или поема пълен контрол над партньорката си и се превръща в неин "родител".

Много жени с ниска самооценка се принизяват пред мъжа: поставят неговите интереси над своите, при всички се опитват да се харесат, а предпочитанията си често премълчават. Такива жени привличат само манипулатори, които се стремят да превърнат половинката си в жертва.

За да откриете и обикнете "единствения", първо трябва да обикнете себе си. Хората с комплекси трудно общуват с останалите, затова е много важно да работят върху травмите си сами или с психолог. Повишавайки самооценката си, ще привлечете вниманието не само на мъжете.

Нежелание да работите върху себе си

Човек се променя вътрешно и външно през целия си живот. Процесите на израстване, търсене и разбиране на истината са неразделна част от същността му. Но не всеки има желание да изкорени лошите навици и да се бори с комплексите.

Отново се връщаме към първата точка: отношенията "дете-родител" между партньорите са възможни, но по-често те носят повече вреда, отколкото полза. Много мъже отбягват жените, които се затварят в себе си от проблемите и се държат по много безкористен и инфантилен начин. Затова е важно да разберете на първо място себе си.

Не всички момичета са готови за промяна. Например хората, които все още не са се разделили с родителите си, едва ли ще са готови да заживеят с партньор и да водят собствено домакинство. Ако не можете да привлечете вниманието на един мъж, замислете се наистина ли сте готови да започнете нова връзка? 

Неспособност да разразговаряте

Както се казва, не думите, а действията са важни. Но в този случай думите са в помощ. В етапите на запознанства вътрешният свят се разкрива чрез разговор - само с думи е възможно да покажете своите мечти, ерудиция, добро чувство за хумор и т.н. Така че, ако просто чакате някой мъж да се приближи до вас и да ви заговори пръв, ще чакате дълго.

Снимка: iStock

За да привлечете вниманието на един мъж, трябва поне да започнете диалог. За да направите това, е достатъчно да споделите интересни мисли с него. И нека това е само началото. 

Заливате го с внимание

Балансът е важен за всичко - за връзките с мъже също. Добре е да проявявате интерес, но не бива да надхвърляте границите на разумното. 

Ако една жена усети, че мъжът не се интересува от общуване, но продължава да търси вниманието му по всякакъв начин, това е нарушение на личните граници. Каквито и да са вашите желания, важно е да се съобразявате с предпочитанията на другите. Не питайте мъжа за нещо, което не иска да ви каже. Не искайте от него да ви се довериява и да споделя. Този процес се случва естествено и последователно. 

Нямате ясна цел какво искате

Понякога жената не успява да изгради връзка, защото и сама не знае какво иска. В буквалния смисъл на думата. Тя не си представя идеалния си мъж и затова не може да намери "онзи", който ще я направи щастлива. 

Отделете малко време, за да помислите и да си представите идеалния си мъж: неговите положителни и отрицателни качества, отношението му към вас, възгледите му за живота и т.н. След като определите целта си, ще се чувствате по-уверени в запознанствата и по-малко съмняващи се в избора си.

Разбира се, красотата е важна при запознанствата. Външният вид е първото нещо, което привлича погледа на един мъж. Но трябва да разберете, че чувствата не идват от красотата, а от вътрешното усещане към една жена. Ако не се интересувате от нищо и не се увличате по нищо, не обичате да гледате филми или да четете книги, а на въпроса "Каква музика слушате?" отговаряте нещо стандартно, тогава няма как да накара мъжа, за да започне разговор с вас, камо ли да направи нещо повече.

Позата на тялото 

Езикът на тялото може да разкрие много за един човек. И всъщност, заемайки определена поза, сами допринасяте за това да не бъдете забелязани. Ако държите ръцете си, увити около себе си - това издава липса на увереност. Същото важи и за прегърбването и присвития поглед. Често срамежливият човек се обляга на стената, за да се чувства по-удобно. Избягва и да гледа партньора в очите. 

За да изглеждате винаги уверени и смели, е важно да започнете с преодоляването на онези вътрешни страхове и комплекси, които карат тялото ви да се затваря. Занимавайте се повече с йога и физически упражнения, за да можете да се освободите от всякаква скованост, да се отпуснете и да спрете да се чудите какво да правите с тези "вечно тромави ръце". 

Снимка: iStock