Контролът винаги присъства във взаимоотношенията в различни степени. Много често партньорът, който контролира не осъзнава контролиращото си поведение. Е, освен ако не е изкусен манипулатор. Още по-често, този, който бива контролиран, не се чувства добре, но в същото време не разпознава контролиращото поведение като такова. В тази статия искаме да разгледаме няколко ясни признаци, които показват, че любимият ви контролира. Ако два и повече признаци се отнасят за вас и връзката ви, вероятно е време да поставите ясни граници какво е комфортно за вас и какво не, за да туширате опитите за контрол.

1. Постоянна критика

Тук не става въпрос за това да получаваме само похвали от любимия си. Напротив. Градивната критика или т.н. обратна връзка е изключително важна за това да се развиваме и да ставаме най-добрата версия на себе си. Но когато критиката е постоянна, а другият постоянно посочва грешките и недостатъците ви, внимавайте! Това е една от стратегиите за контрол, която цели да намали самооценката ви и по този нач   ин да позволите безпроблемно да бъдете контролирани.

2. Навлизане в личното пространство

Без значение колко много сте си близки и колко се обичате, всеки човек има едно съкровено пространство, което наричаме – лично. Когато забележите, че любимият ви рови в компютъра, телефона ви, проверява касовите ви бележки или изненадващо се появява, когато сте на кафе с приятелка просто, за да провери как сте, е, това е контролиращо поведение. Не се поддавайте на обясненията, че тези постъпки са от загриженост за вас. Контролът е контрол, без значение как е преоблечен.

3. Намеса в решенията ви

Контролиращият партньор демонстрира, че винаги знае кое е най-доброто за вас. Затова не е нужно да мислите, да имате свои преценки и да решавате. Той с радост ще прави това вместо вас. Ако партньорът ви опитва да наложи мнението си в избора ви на начин на хранене или обличане, то вероятността да сте във връзка с контролиращ тип човек е много голяма.

4. Контролиращият винаги е „прав“

Хората, които искат да контролират никога не поемат отговорност за постъпките си и винаги обвиняват отсрещната страна. Те винаги са прави, а другите винаги грешат. Когато посочите грешките им, те вероятно ще ви контраатакуват с обвинения, а ако не могат да измислят логични аргументи е много вероятно да се разгневят и дори да стигнат до насилие.

Вижте в сайта Frida.bg още явни признаци, че любимият ви контролира.