Теодора Титова, или Теди, както я наричат всички, е щастлива майка на прекрасно момиченце - Рая, обичана съпруга, страстен кулинар и строг учител. Позната е на любителите на готвенето с невероятните вкусотии, чиито рецепти споделя в блога си - Домашни вкусотии - мезета, здравословни предложения, домашен хляб, торти и други десерти. 

Гостуваме в кухнята на Теди, за да разберем как изглежда мястото, в което тя меси, пече и бърка, коя е любимата й подправка и пази ли тя кулинарни тайни, завещани от миналото.

ДА СИ СВАРИМ КАФЕ...

Теди, как посрещаш гостите в кухнята си – по пеньоар и пантофи или с рокля и грим?

Гостите вкъщи посрещам обикновено със спортен екип и домашни пантафи. Ако приемаме гости за някое градинско парти, тогава съм с рокля или клин и туника.

Кои са трите неща, които правят различна кухнята на Теди? 
Кухнята ми е бяла, в по-модерен стил. Избрах материалите, от които след това дърводелец я създаде. Аз подредих шкафовете и й вдъхнах живот. Не минава и ден или час, в който да не правя нещо на това любимо място.

Снимка: Теодора Титова

ДА СЧУПИМ ЯЙЦАТА /с други думи – да махнем задръжките/ 

Имаш ли в кухнята нещо много специално и сантиментално за теб? 
В кухнята имам много създадени спомени, както и блогът ми Домашни вкусотии. Любимите неща, които събрах от бабите ми, са тези битови кърпи, познати по нашия край като месали. Използвам ги за покриване на хляб и питки, а и много често можете да ги видите като част от фотосесиите на ястията ми.

Къде сипваш супата – в паница или в чиния?
Супата определено в купа.

Как изглежда любимият ти сервиз и/или чаша за кафе?
Много често споделям снимки с чашите с кафе, когато пожелавам успешен ден на групата. Но любимите са ми тези.

Коя е любимата ти подправка? А най-екзотичната, която имаш в кухнята?
В градината си имам много свежи билки, които старателно отглеждам и използвам за по-добър вкус на ястията. Екзотични подправки не мога да кажа, че имам, но бих могла да посоча розмарина и гръцкия джоджен.

Къде си държиш брашното, солта, подправките – в пликове, кутии или буркани?
Подправките и всички останали продукти предпочитам да съхранявам в бурканчета. Малки бурканчета за подправките и по-големи за останалите продукти.

Коя е твоята стихия – сладкишите, питките или основните ястия?
Обичам да готвя според настроението си. Винаги се старая да имам сготвено основно ястие и десерт. Питки и хлебчета приготвям, но малко по-рядко в сравнение с останалите ястия.

Коя е най-любимата ти рецепта? 
Старая се да приготвям различни неща, така обогатявам и рецептите си в блога. Като се замисля, най-често приготвям хлебно тесто, реване... и още доста неща.

ДА ОБЪРНЕМ ПАЛАЧИНКАТА... /да насочим разговора в друга посока/

Провалът в кухнята, който винаги ще си спомняш.
Провалът, който няма да забравя никога, е първия ми опит за кодрит кадир. Тогава в кухнята си излях цяла форма със сурово мляко и яйца, които се полепиха навсякъде и падна голямо почистване. Това ме мотивира и по-късно успях да приготвя успешно тази арабска торта.

Кулинарната тайна, която си научи от майка, баба или съседка? 
От баба си научих да квася домашно мляко. Научих се да приготвям пилешката яхния като на нея. Да обичам подправките и домашните зеленчуци.

Песента, на която ще бухне всяка питка?
Обожавам да слушам музика, докато готвя. Слушам песни според настроението си. Понякога музика от 90-те, шансони, друг път сегашната поп музика, различно е. Важното е, че ефектът от различните песни е един - добро настроение и вкусни ястия.

От bistro.bg избрахме една рецепти от Теди, които ни впечатли особено много. 

Баница с пилешко


Продукти:

3 сварени пилешки бутчета
1 сварен картоф
1 сварен морков
10 кисели краставици
1 малко бурканче гъби печурки
200 г пушено топено сирене
50 г кашкавал
20 мл течна готварска сметана
120 г моцарела
кимион
сол
черен пипер
къри
1/2 пакет кори за баница (7- 8 кори)

Приготвяне:

Обезкостете месото от сварените бутчета (или гърди). Накъсайте или нарежете месото в дълбока купа. Изсипете гъбите от консервата, нарежете половината кашкавал на кубчета, добавете топеното сирене, нарязаните кисели краставици, сварени и нарязани картоф и морков.

Разбъркайте продуктите, добавете подправки на вкус (кимион, сол, черен пипер и къри). Може да сложите ситно нарязан магданоз или чубрица. Накрая се добавя сметаната и се разбърква.



Вземете форма за печене, ако имате с махащ се ринг, използвайте нея.
Намажете я с олио и сложете две кори. Изсипете половина плънка, сложете половината моцарела и още две кори, нека отново излизат от тавата. Изсипете останалата плънка, отново сложете моцарела, завийте първо с втория ред кори, а след това и с основните. Накрая се разполагат и последните кори, като ги набирате, като дантела.

Намажете с малко олио и печете в топла фурна около 20 минути, малко преди да изкарате баницата поръсете с останалия кашкавал, който е настърган на ренде.