Тайната съставка в правенето на пица се оказва не брашното, а кубчетата лед! По оформения блат, чрез повдигане, се правят ръбове с височина около 2 см. Кубчетата лед се поставят върху тестото. Около 6 броя са достатъчни, разпръснати в центъра и периферията на кръга. Пицата се поставя в пещ или фурна.
Разтопявайки се, ледените кубчета дават нужната влажност по повърхността на тестото. Използва се лед, защото не променят вкуса на пицата.
Докато се пече, пицата изглежда така, все едно върху нея вече има сос. Върху останалата малко вода по тестото щедро се поръсва настъргано сирене пекорино.
Изпечена по този начин, пицата става хрупкава отдолу, кремообразна по средата и ронлива отгоре. Сервира се със зехтин и прясно смлян черен пипер.
Повече за интересния метод и как я приготвя Стефано Калегари може да видите във видеото ТУК.