Есента идва с цялото богатство на вкусове и цветове, характерни за сезона - печена тиква, карамелено лате, кестени във фунийка... Все по-често ще си запарваме чайове, които съвсем заслужено изместват лятната лимонада с мента. И докато четем книга, приятно завити с меко, топло одеяло, защо да не хапнем и нещо топящо се в устата?

Сладките есенни листа са направени от маслено тесто - меки, благи и крехки. Оформят се много лесно, като за целта ви е нужна само чиста пинсета. С нея ще оформите релефните жилки, за да заприлича масленото топче на истинско есенно листо.

Снимка: Росица Николова

Необходими продукти:

2 яйца
125 г масло
1 ч. ч. прясно мляко
42 г жива мая
5 ч. ч. брашно
1 ч. ч. пудра захар
златна сладкарска боичка на прах на върха на лъжичката

Приготвяне:

Пресейте брашното и оформете кладенче в него.

Затоплете прясното мляко и разтворете маята. Сипете я в кладенчето. 

Чукнете яйцата и замесете много меко тесто. Колкото по-меко е, толкова по-лесно ще се оформят листата от него, а сладките след това ще са по-крехки. 

Готовото тесто не се оставя да втасва, въпреки че е замесено с мая. Докато декорирате сладките, ще мине достатъчно време то да бухне.

Направете малки топчета, по-малки от орех. Всяко топче оваляйте в дланите си, за да стане максимално гладко, след което издължете краищата му в срещуположни посоки. 

С чиста пинсета направете основната жилка на листото, след това и страничните. прищипвайте тесто около милиметър, за да се получи ръбче.

Печете сладките 7 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.

Сипете пудрата захар в дълбока купа. Добавете златната боичка и разбъркайте с ръка. Така захарта става с лек златист отенък и фин блясък. Оваляйте сладките и ги подредете.

За да станат още по-красиви, може да оцветите само със златна боичка релефните ръбчета. Използвайте тънка четка или възглавничката на пръста си. 

Снимка: Росица Николова

Сладките омекват още повече след няколко часа. Прекрасни се допълват от чаша топло мляко или лате с много пяна и канела.