Есента идва с цялото богатство на вкусове и цветове, характерни за сезона - печена тиква, карамелено лате, кестени във фунийка... Все по-често ще си запарваме чайове, които съвсем заслужено изместват лятната лимонада с мента. И докато четем книга, приятно завити с меко, топло одеяло, защо да не хапнем и нещо топящо се в устата?

Сладките есенни листа са направени от маслено тесто - меки, благи и крехки. Оформят се много лесно, като за целта ви е нужна само чиста пинсета. С нея ще оформите релефните жилки, за да заприлича масленото топче на истинско есенно листо.

Необходими продукти:

2 яйца
125 г масло
1 ч. ч. прясно мляко
42 г жива мая
5 ч. ч. брашно
1 ч. ч. пудра захар
златна сладкарска боичка на прах на върха на лъжичката

Приготвяне:

Пресейте брашното и оформете кладенче в него.

Затоплете прясното мляко и разтворете маята. Сипете я в кладенчето. 

Чукнете яйцата и замесете много меко тесто. Колкото по-меко е, толкова по-лесно ще се оформят листата от него, а сладките след това ще са по-крехки. 

Готовото тесто не се оставя да втасва, въпреки че е замесено с мая. Докато декорирате сладките, ще мине достатъчно време то да бухне.

Направете малки топчета, по-малки от орех. Всяко топче оваляйте в дланите си, за да стане максимално гладко, след което издължете краищата му в срещуположни посоки. 

С чиста пинсета направете основната жилка на листото, след това и страничните. прищипвайте тесто около милиметър, за да се получи ръбче.

Печете сладките 7 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.

Сипете пудрата захар в дълбока купа. Добавете златната боичка и разбъркайте с ръка. Така захарта става с лек златист отенък и фин блясък. Оваляйте сладките и ги подредете.

За да станат още по-красиви, може да оцветите само със златна боичка релефните ръбчета. Използвайте тънка четка или възглавничката на пръста си. 

Сладките омекват още повече след няколко часа. Прекрасни се допълват от чаша топло мляко или лате с много пяна и канела.