Български шоколад с екстракт от родни билки - това е най-новият продукт, който в bistro.bg вече опитахме, за да ви разкажем. Произвежда се в България, използват се екстракти от мурсалски чай, шипка, бъз, салвия и липа, лимитирана серия е и е здравословен - 3 неща, заради които искахме да разберем повече за Mursala - WILD и CHILL OUT.
Така се оказахме очи в очи с две лъчезарни момичета - Ася и Зорница от Smart Sisters.Co. Ася е социолог по професия, пътешественик и хедонист по природа – обича хубавия шоколад и вино, изгревите и залезите край морето и звездното небе над Родопите. Зорница е маркетинг специалист, обича да снима, да е близо до природата и корените си. Развива дългогодишни и задълбочени познания към балансиран и здравословен начин на живот.
Водени от желанието да открият за себе си и за близките си чисти, натурални, устойчиви и етични продукти, решават... да ги създадат. И се появяват шоколадите...
Как ви хрумна идеята за създаването на този шоколад?
З: Шоколадът ни е съвсем нов продукт – едва от 3 седмици е на пазара. Работим върху него повече от година и половина. Посетихме световно изложение за шоколад и там видяхме, че има шоколади с ядки, семена, със супер храни, подправки, но не и с билки. В България растат много лечебни билки и се извличат етерични масла. Затова нашият шоколад няма аналог в света.
Наричате го „функционален“ шоколад. Какво значи това?
З: Всички видове билкови извлеци в шоколада имат съответната сила и потенция, която е много по-силна от тази в чая. От тях най-мощни са екстрактите. Нашите са добити по най-чистата технология в света (т. нар. свръхкритични екстракти) - студено извличане, екологичен процес, при който напълно се запазват свойствата на билката. Не от всяко растение може да се направи маслен екстракт. В нашия шоколад те са точно такива. Функционален означава, че шоколадът има силна потентност и ефектът може да бъде съпоставим с хранителните добавки.
Ася: Функционална храна е термин, който се използва от нутриционистите. Вложените билкови екстракти го правят такъв. Опитвайки от него, си доставяш настроение. Затова и сме го нарекли шоколад за настроение.
Уникалното е, че е с български билки. Какви точно и как са вложени?
З: Шоколадът се произвежда изцяло в България. Те са два вида, с два ефекта – релаксиращ и тонизиращ. В състава му има мурсалски чай, липа, шипка, салвия и бъз. Избрахме компилациите от билки след много тестове със специалисти. Мурсалският чай присъства и в двата, защото е обвързан и с марката – Mursala. Kато маслен екстракт той е сладък. Шоколадът не е на традиционните блокчета. Той е ръчен продукт, който не искаме да се вмества във форми.
Докато си говорим, опитвам от шоколада. Първа малка хапка – усещане за нежност. Идва от кокосовото мляко в състава. Като послевкус, също като при чаша вино, се усещат билките. Небцето засича не само интензивния вкус на какаото, но и лекотата на липата.
Технологията на приготвяне е bean-to-bar. Какво значи това?
З: Смилането на какаовите зърна и обработката се извършва в каменна мелница, при температура под 46 градуса. Когато е със запазени свойства в продукта, какаото е супер храна. Този шоколад е силен и засищащ. Не използваме готова какаова маса, което би било по-евтин вариант. Билковите екстракти са по-скъпи дори от розовото масло. Но ние не търсим лесния начин.
А: Ние самите, когато имаме нужда от тонус и настроение, ядем сурово какао. Затова решихме да създадем нещо, което отговаря на това, което търсим и избираме.
Шоколадът подходящ ли е за деца?
З: Категорично да! Щом дадох от него на сина си, който 5 г. не е ял захар...
А: Мурсалският чай може да се дава дори на деца под 5 г. За сравнение дори лайката, която се приема за по-лека и се дава по-често, се води алерген.
Не правите компромис с качеството, но това води до по-висока цена (11,90-12,90 лв.). Ще бъде ли достъпен този шоколад?
А: Това е бутиков шоколад. Непосредственият опит с продукта променя нагласите на хората и те го оценяват. Когато им разкажем за качествата и технологията, цената като че ли става не толкова непреодолима бариера.
Как реагират хората, когато го опитат?
З: В началото хората са привлечени от опаковката и нестандартния му вид. След като им разкажем защо е толкова ценен, с какви чисти и силни билки е, хората го опитват и... разбират, че това е едно истинско бижу - и отвътре, и отвън.
А: Взискателни сме към това, което избираме и получаваме. Вдигнали сме високо летвата първо към самите себе си, а сега и към нашия продукт.
Второто парче, което си отчупвам, е малко по-голямо от първото. Усещам вкуса по-наситен, а ароматите – по-силни. Виното, което отпивам, докато си говорим, е оказало влияние на рецепторите ми. Категорична съм, че шоколадът се комбинира изключително добре с вино и кафе.
Кога е подходящо да се хапва от WILD и кога от CHIL OUT?
А: С имената искахме да предадем посланието за ефекта от шоколада, но и да го комуникираме визуално с това, което жената си представя, когато си почива или пуска дивото в себе си. Излизам, трябва ми нещо за тонус. Значи – WILD. Или искам да се завия с топло одеяло, да си пусна романтичен филм и да се гушна у дома. Значи CHILL OUT.
Вярвате, че всяка жена заслужава да е ценена и неповторима. Колко по-неповторима ще стана след като хапна един шоколад?
А: Дали ще се почувстваш по-женствена и красива, не можем да обещаем. Но предлагаме да споделяте заедно добрите мигове, миговете на женски емоции. И да изядете шоколада без никакви угризения.
З: За нас е важно жената да си каже „Давам всичко за работа, за семейството – време е да помисля за себе си. Заслужавам този шоколад!“ Искаме шоколадът да е нещо, което жената би купила за себе си и би подарила на приятелка, за да си достави удоволствие.