Шеф Петър Михалчев, част от журито на MasterChef, спечели приз за шеф в конкурса "Мъж на годината", организиран от Дарик радио. 

Петър Михалчев е единственият българин, готвил за министър-председателя на Япония и за всички негови колеги, пристигнали на посещението в България. Изборът именно той да направи това шеф Михалчев определи и като най-ценната награда, която е получавал.

"Добре дошли и добър вечер!" - каза шеф Михалчев на японски, когато излезе да си получи наградата.

Кулинарна дестинация ли е България и да очакваме ли ресторант със звезди Мишлен - го попита водещият на церемонията.

"Наскоро бях посетен от Герхард Хубер - кулинарен критик във foodle.pro, което е гайд за препоръка за Мишлен ресторанти. В България единият препоръчан е моят (Miyabi Japanese Restaurant), другият (Аора) е на Севда Димитрова (участник в MasterChef в четвърти сезон). Но за да се получи звезда Мишлен, трябва да има симбиоза между ресторантьори, Министерство на туризма и други хранителни инстанции, както и трябва в България да влязат много различни продукти."

На въпроса дали България ще стане кулинарна и туристическа дестинация шеф Михалчев отговори така:

"Да, трябва да стане, защото ние имаме уникални гори, природа и села. Нашата цел е да се върнем към корените си със старите рецепти, традиции, за да може България с тази уникална природа да вика повече чужденци. Затова трябва да започнем първо от селата. И ако може органите да не пречат на местни занаятчии и производители, на баби, които отглеждат домати и прасета, за да купуваме ние наистина качествена стока, а не да пазаруваме от два магазина. Герхард Хубер каза, че с продуктите, купени само от там, няма как да даде Мишлен звезда."

За "Преди обед" съпругата на Петър Михалчев Ина Михалчева сподели, че той непрекъснато я вдъхновява с ентусиазма си да открива нови вкусове и рецепти, които да съчетава с автентичните японски ястия. 

"Японската кухня е близо до българската. В Япония готвя мусака, таратор и кюфтета по Чирпански", завърши речта си шеф Михалчев с типичното за него чувство за хумор и лек японски акцент.