Краставицата е зеленчукът с най-високо съдържание на вода - 98%. Но и останалите 2 процента имат невероятно благотворно въздействие върху тялото. Всяка фибра от краставицата е полезна - и вътрешността, и коричката. Знаете ли, че външната част, която често обелваме и изхвърляме, всъщност стимулира отделянето на ензимите при обработката на храната? Затова, когато обядът ни е придружен от салата или студена супа с краставици, стомахът ни няма да се подуе и ще се чувстваме по-леко и комфортно след хранене. 

1. Краставиците са почти хора.

Клетките в човешкото тяло са изградени от 70-75% вода, като процентът варира в зависимост от пол, възраст и килограми. Краставицата пък са с още по-високо съдържание. Ето защо те са един от зеленчуците, които в най-голяма степен ни карат да се чувстваме себе си. Когато хрупаме краставици, помагаме на тялото да се чувства сито по-дълго време и помагаме за по-лесното храносмилане.

Снимка: iStock

 

2. Краставица, вместо кафе с вафла

Краставиците съдържат витамин В. Независимо дали сте на диета, или не - никога не е лоша идея да пропуснете следобедното кафе, особено ако е придружено с вафла. Вместо това хапнете краставица. Та ще се заредите с енергия, без да добавяте твърде много и излишно количество калории към менюто си деня.

3. Краставицата е чуден лек срещу махмурлук

През лятото, когато излизаме да пийнем "само по едно малко", а посрещаме изгрева на плажа, махмурлукът често ни е приятел. Краставицата е едно от най-добрите лекарства в моментите, в които си повтаряме "Никога повече!". Заради водното съдържание, електролитите, захарта и витамин В, които се съдържат в краставиците, облекчават главоболието и дехидратацията, които следват прекаляването с алкохол. За още по-добър резултат - изяжте няколко резенчета още преди лягане.

4. Вода с резен краставица в нея е по-полезна от обикновена вода

Напитката съдържа антиоксиданти, които намаляwat вредното въздействие на свободните радикали. Краставицата понижава и кръвното налягане. Просто отрежете 3 дълги и тънки парчета краставица и ги сложете в бутилката си с вода. Оставете я да преседи за една нощ в хладилника и на следващия ден й се насладете максимално.

Снимка: iStock

5. Краставицата е незаменима и при приготвянето на Негово величество Таратора.

Макар напоследък разнообразието от таратори да е факт и заведенията да "избухват" с предложения като розов таратор с репички или зелен с авокадо и мента, класиката си остава вечна. Краставица, кофичка кисело мляко, 2 скилидки чесън, клонче копър, малко зехтин, нарязани орехи и няколко кубчета лед – вълшебство, което освежава в летните жеги и отваря апетита.

6. Хрупай краставица, да не ти хрупат костите!

Заради високите нива на силициев двуокис, краставиците са много полезни за костите и ставите. Освен това помагат за преработване на калция, който тялото използва за изграждане на костите.

7. Краставиците са идеални за диабетици

Сокът от краставица съдържа хормон, който помага на тялото да произвежда инсулин. Диабетиците могат да хапват колкото си искат от вкусния зеленчук, без да се притесняват, че ще повишат кръвната си захар.

8. Супер храна са, защото са местни и ги имаме в изобилие

Краставицата не е чия, макадамия или спирулина. Тя се отглежда по българските земи отдавна и вирее добре. Най-известните у нас сортове краставица са Гергана, Сандра, от корнишоните - ТОНИ и Деликатес. В световен план, краставицата е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Тя произлиза от Индокитай, където е отглеждана още преди 3000 години. Как да се хрупа е записано още в кулинарните книги на древноримския гастроном Апиций. 

9. Краставица вместо дъвка

Ако искате да се отървете от лошия дъх в устата, притиснете парче краставица към небцето за 30 секунди – тя ще ви помогне да се отървете от бактериите, които са причина за неприятната миризма.

10. Поумняваме, докато хрупаме краставици

Краставиците съдържат физетин, който има противовъзпалителни свойства. Те имат важна роля за правилното функциониране на мозъка, като се грижат за добрата памет и защитават клетките от стареене.