Шампионът на втория сезон на MasterChef Севда Димитрова даде на зрителите на "Преди обед" по bTV съвети как да превърнат всеки продукт, изостанал в хладилника, в нещо вкусно и красиво за хапване.

Пред репортера на "Преди обед" Венета Георгиева тя призна, че се опитва да се справи сама в извънредната ситуация и да се адаптира към промените.


За зрителите на bTV Севда приготви апетитна и достъпна рецепта от своето детство. Тя видоизмени едно от любимите ястия на баба си и поднесе разядка от стар хляб, чесън, маслини, пресни билки, зехтин, домати, мариновани гъби и настъргани карамелизирани орехи. И предложи на зрителите на bTV да проявят творчество и да я сервират аерирана в сифон и аранжирана красиво за радост на очите и небцето.

Ястието е разновидност на скордаля (от гръцката дума за чесън – скордо). Може да се използва намазана върху филийка или като сос за риба. Вариантите са различни, но основните продукти са филии стар бял хляб без кората, смлени орехи, олио, кисело мляко, чесън, сол и    оцет. Към нея се добавят маслини, нарязани на ситно и смесени с билки, сварено яйце, домати и мариновани гъби.

Chef Севда Димитрова призова хората да не изхвърлят нищо от хладилника, а да помислят какво могат да създадат от остатъците. Защото с малко въображение могат да направят истински гурме шедьоври. И даде пример със зехтина, който използва, овкусен с дръжките на магданоза.