Когато следвате специален режим на хранене с цел редуциране на теглото и комфорт на стомаха, има някои храни, които може да консумирате почти непрекъснато, без да се притеснявате от калориите им. На 100 грама те съдържат по-малко от 30. За сдъвкването и усвояването на тези плодове и зеленчуци организмът отделя повече енергия, отколкото приема от съдържанието им, затова смело хрупайте и слабейте! 

Целина - 8 калории/100 г

Целината е отличен източник на антиоксиданти, ензими, витамините К, С, В6, калий, фолиева киселина. Целината съдържа много диетични фибри. При честата консумация може лесно да редуцирате теглото си. Тя действа и като диуретик, а регулярното изхождане е особено важно за добрата форма. Консумирайки светлозелените стебла ще намалите и подуването на стомаха си. Може да ги хапвате свежи, с доматен сок, на салата, пица или върху бутер тесто.

Тиквички - 16 калории/100 г

Изключително подходящ зеленчук за хора на хранителни режими. Спомагат за намаляването на риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. 

Краставици - 10 калории/100 г

Този зеленчук е с високо водно съдържание, което винаги е голям плюс. Краставиците са богати на витамин К, В, С и магнезий. Заради високото съдържание на фибри те действат добре на храносмилането. Нарязани на лентички, краставиците са зеленчукът, който може да носите навсякъде със себе си и да хапвате при минимални прояви на глад. 

Аспержи - 25 калории/100 г

Пресните аспержи активират работата на метаболизма за дълго време. Действат като естествен диуретик. Маринованите аспержи често са леко люти, което води до допълнително изгаряне на калории. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Лимон - 28 калории/100 г

Лимоните са богати на витамин C и съставки, които помагат на храносмилателната система. Топла вода със сок от лимон, изпита сутрин на гладно изчиства тялото от токсини, регулира храносмилането, освежава и събужда организма.  

Гъби - 22 калории/100 г

Влияят много добре на имунната система. хапвайте ги, когато консумирате цвекло, защото гъбите подпомагат усвояването на желязо. 

Карфиол - 30 калории/100 г

Богат на витамините С, B1 и B2, карфиолът регулира кръвното налягане и помага да балансираната работа на бъбреците. Той е ценен източник на холин, който подобрява паметта.

Спанак - 25 калории/100 г



Зеленолистният зеленчук е с много висока хранителна стойност. Богат е на витамини и желязо, действа антиоксидантно и намалява риска от рак. Може да го хапвате суров, на смутита, салати, с бъркани яйца за закуска, леко задушен за манджа и т.н. 

Броколи - 30 калории/100 г


Броколите са богати на витамин С и протеин. Действат антиоксидантно и противовъзпалително. Могат да се хапват сурови, само с малко зехтин и сол, но често в такава комбинация подуват стомаха. Затова е добре да бъдат обработени на пара за няколко минути.