Ако сте пристрастени към хляба и ви харесва да присъства на трапезата ви, опитайте този вариант - облачен хляб (cloud bread). Наричат го още въздушен, защото е пухкав и лек. Облачният хляб е сред сравнително новите тенденции и макар да прилича на външен вид на поничка или мекица, не е. Облачните хлебчета са меки и нежни като въздух. Сигурни сме, че ще ви харесат.
Основната съставка, която прави този хляб различен, са яйцата. При това не едно, а три. От друга страна обаче - той не съдържа брашно. Ето и точната рецепта за тестените облачета.
Необходими продукти:
3 яйца
3 с. л. крем сирене
1 с. л. мед
¼ ч. л. бакпулвер
сух розмарин
Приготвяне:
1. Жълтъците и белтъците се отделят. В купа се смесват крем сиренето, медът и жълтъците, докато се получи хомогенна текстура.
2. Белтъците и бакпулвера се разбиват с миксер на висока скорост. Получава се смес, подобна на сметана. Двете се смесват внимателно, докато стане смес с еднакъв цвят. Тук е момента за се добави розмарин.
3. Фурната се загрява на 180 градуса. От сместа се взема със супена лъжица и се оформят кръгове в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 15 минути или докато станат златистокафяви.