Rosey’s mark е малък семеен бизнес, в който основателите, сестрите Ина и Росица Паунови, са си обещали, че всичко ще бъде цветя и рози. Така е, защото Rosey’s mark има за мисия да разгърне и популяризира възможностите за приложение на българската маслодайна роза в храната.

Снимка: Rosey\'s Mark

В гурме колекцията си имат сладка (с рози, с рози и ягоди и с рози и малини), шоколади (бял, млечен и черен с рози), както и чайове (лавандула, роза и мурсалски). Най-новото, което се появява сред артикулите на Rosey’s mark, е розова вода за готвене и пиене чрез разреждане.

Оказва се, че макар розовата вода да е един от символите на България, тя намира приложение основно в козметиката, но в кулинарията няма установени традиции. Широко познати са ни продукти като сладко от рози, гюлова ракия и ликьор от рози, но розовата вода не е толкова разпозната за консумация, колкото в козметиката. Това обаче не значи, че липсват сведения за традицията на розовата вода в кулинарията. У нас можем да намерим рецепти за десерти с розова вода, които са привнесени предимно от Турция, като рецепти за малеби и баклава. Далеч по-богато наследство за розовата вода в готварството откриваме в книгите с рецепти от Древна Персия (днешен Иран), Индия, Мароко, дори Римската империя и Франция. Ето защо неизползването на розовата вода в кулинарията остава странен факт, предвид това, че ароматът и вкусът й са характерни и имат голям потенциал за разгръщане в сладкарството и не само. 

Всички сме виждали малките мускалчета, пълни с розова вода, които обикновено подаряваме на чужденци или носим като спомен от родината си. С какво розовата вода за готвене и пиене на Rosey's mark обаче е по-различна? Отговаря ни Росица Паунова, една от основателките на бранда. 

"Вече съществуващите продукти са два основни вида – розова вода като козметичен продукт или трапезна вода с добавен екстракт от роза, чиято идея е директна консумация и е насочена основно към туристи. Розовата вода Rosey’s mark е продукт за овкусяване при готвене и за пиене чрез разреждане. Това е и първата дестилирана розова вода, бутилирана в България специално за влагане в храни и напитки и разработена според изискванията за безопасност на хранителните продукти."

Снимка: Rosey\'s Mark

Розовата вода за готвене и пиене чрез разреждане е директно дестилирана от свеж розов цвят, отгледан и био сертифициран в България. Затова крайният продукт също е био сертифициран и се отличава с особено свеж вкус и аромат на роза и с високи стойности на естествено съдържано розово масло. Продуктът е напълно натурален, без добавена захар, без добавени регулатори на киселинност, без консерванти. В същото време, не случайно бутилиран в стъкло, това е един стабилен продукт с достатъчно дълъг срок на годност, 12 месеца."

Възможностите за приложение на розовата вода в кулинарията са широки. Може да се използва в десерти и сладкиши, в алкохолни и безалкохолни коктейли, в ястия с ориз и месо.

Важно е да се знае, че продуктът не е напитка за директна консумация, а за консумация чрез разреждане или като естествена ароматна добавка при готвене. Може просто да добавите розовата вода към ежедневната си доза питейна вода (без значение дали консумирате минерална, изворна или филтрирана вода). Любимата пропорция на Rosey’s mark е 1 чаена лъжичка розова вода за чаша от 200 мл., или 2 супени лъжици за 1 литър вода.

Снимка: Rosey\'s Mark

Продукта може да откриете в онлайн магазина на Rosey’s mark, на www.roseysmark.com, както и в селектираната мрежа от магазини. Препоръчителната цена е 15,50 лв.