Избирайте внимателно картофите, според това какво ястие искате да сготвите. Старият български сорт Аргия е изключително подходящ за варене. Когато картофите са отглеждани чисто, без химични препарати и сте сигурни в техния източник, съвсем спокойно може да използвате и обелките в приготвянето на ястие. За вкусно картофено пюре това дори е задължително. 

Ето как да го приготвите

Измийте обелките от картофите внимателно под течаща вода. След това подсушете върху кухненска хартия или памучна кърпа. Сложете ги в дълбока тава за печене. Залейте с малко зехтин и поставете на тигана, за да се затоплят. След това ги сложете в загрята фурна, за да се запекат за няколко минути. 

Снимка: Istock.com

Готовите топли обелки се заливат със студеното мляко, за се получи инфузия. Течността поема от вкуса и аромата на запечените обелки. 

Отделно сварете самите картофи за пюрето. Отцедете и размачкайте с масло. 

След като прясното мляко престои с обелките известно време, прецедете го. Добавете към намачканите картофи до получаване на гъстота, която ви харесва. Овкусете със сол.