Коледа е голям християнски празник. В навечерието на Коледа - на 24.12, празнуваме Бъдни вечер.
На 25 декември се отбелязва рождението на Христос. Това е и една от причините за обилната трапеза на този ден. Цялото семейство се събира заедно така, както заедно е било семейството на Исус, за да го посрещне.
Менюто на Коледа не е строго фиксирано. След коледните пости много хора предпочитат да изберат свинско месо, приготвено по различни начини. От традиционните меса е и това на пуйката или патицата. В първия случай обикновено се приготвя с кисело зеле. Подходящо е също да се използват картофи, батати и кестени.
Хрупкава патица с мандарини и билково масло
Свински ребра с портокали
Лесно свинско печено с чесън
Коледни масленки "Повитият младенец"
Топло какао с джинджифилова бисквитка
Коледни ванилови мечета
Вкусен горещ шоколад
Богата баница с късмети
Добрият стар тиквеник
Медена къщичка