Коледа е голям християнски празник. В навечерието на Коледа - на 24.12, празнуваме Бъдни вечер.

На 25 декември се отбелязва рождението на Христос. Това е и една от причините за обилната трапеза на този ден. Цялото семейство се събира заедно така, както заедно е било семейството на Исус, за да го посрещне. 

Менюто на Коледа не е строго фиксирано. След коледните пости много хора предпочитат да изберат свинско месо, приготвено по различни начини. От традиционните меса е и това на пуйката или патицата. В първия случай обикновено се приготвя с кисело зеле. Подходящо е също да се използват картофи, батати и кестени.

Пуйка, пълнена с кестени

Хрупкава патица с мандарини и билково масло

Свински ребра с портокали

Лесно свинско печено с чесън

Щолен

Меденки с тахан

Коледни масленки "Повитият младенец"

Топло какао с джинджифилова бисквитка

Коледни ванилови мечета

Вкусен горещ шоколад

Богата баница с късмети

Добрият стар тиквеник

Медена къщичка