Световното по футбол лети като топка, изритана с всичка сила към вратата. Полуфиналите вече са факт. Франция се среща Белгия, за да потичат след коженото кълбо и само един от отборите да ликува на финала. Оставяме футбола в краката на професионалистите и се заемаме в кулинарните битки.
Френска лучена супа срещу пържени картофи със сос - гласувайте в анкетата и нека по-вкусният победи.
Френска лучена супа е ястие, с което Страната на целувките е известна по цял свят. Най-важната съставка в тази супа е лукът. Той е в голямо количество, изисква прецизно нарязване и бавно готвене. Така се получава привлекателен светлокафяв цвят и приятна мекота. В някои рецепти се добавя и малко захар, за да се карамелириза зеленчукът по-добре. Това му придава допълнителен вкус.
Другата тайна е във виното. То се добавя към бульона - сухо бяло или подсилено ликьорено вино.
Ще сварят ли французите отбора на Белгия?
Пържените картофки със сос са толкова уважавани от белгийците, че те са им посветили цял фестивал. Имат си също и музей на пържените картофи в Брюж. Белгийците ги предпочитат със специален майонезен сос. “Belgian fries, not French fries!” – внимавайте как ще си ги поръчате, защото белгийците много се обиждат. Те държат на факта, че тези пържени картофи са част от техните кулинарни традиции. Пържените картофи са гарнитура към множество ястия, които може да ни се сторят дори странни – миди, стекове, юфка, сандвичи и др. Предлагат се и в хартиени конуси със сосове на основата на майонеза и кетчуп.
Ще изпържат ли белгийците отбора на Франция?