Картофените кюфтета са леко и бързо за приготвяне ястие, което обичат хора на всякаква възраст. 

Колкото и на пръв поглед лесно да изглежда тяхното приготвяне, често се случва да не се получат. Понякога не стават пухкави, друг път се разпадат в тигана, след изпържване се втвърдяват прекалено много или пък остават със сурова сърцевина. Какви са причините за тези кухненски кошмари и как да направим вкусни, пухкави и апетитни картофени кюфтенца?

Снимка: iStock


1. Сложете картофите в студената вода и ги оставете да се варят.

2. Сварените вече картофи обелете, докато са топли. Внимание – не горещи, за да не опарите пръстите си. Може да ги охладите, като ги сложите в студена вода, за да спадне температурата им по-бързо.

3. Картофените кюфтета се овкусяват най-добре със сол, черен пипер и допълнителните - индийското орехче и мащерка.

4. Задължително сложете количество яйца, релевантно на количеството използвани картофи. Те са слепващият агент в рецептата и държат всички съставки заедно, за да не се разпадне кюфтето при пържене.

5. Кюфтетата се разпадат при пържене, поради 3 основни причини - картофите са повече, яйцата не са достатъчно, сместа за кюфтета е топла. 

6. Оставете оформените картофени топчета за половин час в хладилника. От това те ще се стегнат и ще имате плътен вкус.

7. Оваляйте оформените кюфтенца в брашно.

8. Преди да ги изпържите може да ги оваляте в малко брашно - да стане съвсем тънък слой, а след това да се потопят в разбит белтък. 

9. Пържете кюфтенцата в предварително загрято олио. Когато от едната страна станат златисти, обърнете от другата, за да придобият същия цвят.

10. Готовите кюфтета подредете в чиния, застлана с домакинска хартия, за да може да се отцедят от излишната мазнина.