Хлябът на щастието е известен още като Ватикански хляб, хемин (от гръцки - хлябът на Господ) и хляб на падре Пио.

Според историята, която го свързва с католическия светец падре Пио, по време на Втората световна война в Италия хлябът се купувал само с купони. В манастира в Сан Джовани винаги идвали много бедни хора, молещи за храна. Един ден монасите влезли в трапезарията и видели, че в коша са останали само няколко хляба. Преди следващото си хранене монасите се помолили горещо да получат помощ, така че да се сдобият с достатъчно храна. По-късно същият ден падре Пио отишъл в църквата, а там го чакал поклонник с много хлябове в ръцете си. 

За да си приготвите Хляб на щастието, ви е нужен квас. Той се отглежда максимум 10 дни. Приготвянето на хляба трае 5 дни, а на шестия се изпича.  

Когато имате захванат квас, сипете го в стъклен или керамичен съд. 

Първи ден
Изсипете 250 г захар върху кваса. Не бъркайте. Покрийте съда със свежо фолио и го оставете на проветриво място да си почива.

Втори ден 
Сипете 250 мл сварено и охладено прясно мляко. Не бъркайте. Покрива се с фолио.

Трети ден
Сипете 250 г брашно върху сместа. Не бъркайте. Покрийте с фолио.

Четвърти ден 
Разбъркайте добре с дървена лъжица, без да пипате тестото с ръце. Много хора си пожелават нещо, докато правят това действие или наричат за здраве на свои близки. 

Пети ден
Цялата смес се разбърква отново и се разделя на 4 равни части, 3 от които може да дадете на свои близки. Може да оставите част от кваса в буркан в хладилника, който да ползвате за замесване на хляб, когато пожелаете. Дори да не го подхранвате с брашно в продължение на месец, след като мине това време може да го събудите като сипете брашно и мляко. Първо добавете 2 с. л. брашно. След 3-4 дни добавете 200 мл прясно мляко. Квасът ще се събуди. 

Снимка: Росица Николова

Шести ден

Към порцията с квас се добавят 250 г брашно, 1/2 ч. л. сода, 1/2 пак. бакпулвер, 3 яйца, 1 пак. ванилия, 250 г олио, 1 с. л натрошени орехи, 1/2 ч. л. канела, 3 шепи стафиди, 1/2 натрошен шоколад.

Пече се във форма за кекс, 45-50 минути на 170 градуса.