Когато обичаш нещо, се стремиш да го правиш добре от самото начало. А в началото на хубавия хляб е брашното, водата и... месенето. Когато брашното, водата и маята станат на хомогенна смес, трябва да продължите да месите, докато по повърхността се образуват въздушни мехурчета. Тестото става гладко и еластично. Преди да се остави да втасва, се оформя на топка - така е по-лесно след това да се разточи или оформи с ръце на кръг за питка.
Как лесно да оформим тестото на топка? Ето един начин, който показва Пол - главен пекар в Оукланд, Нова Зеландия, учил в Baking Institute в Сан Франциско.
Оформеното тесто се оставя да втаса, завито с фолио и памучна кърпа. Фолиото се слага, за да не залепне тестото за плата. Завива се, за да е на топло ид а втаса по-добре, както и за да не хваща кора отгоре.
Не е ли удивително как от прах (брашно) и вода става насъщен?