Оризът ви винаги става лепкав? Когато го сипете с лъжица, ви се получава твърда, неприятна купчинка? Обикновено е разварен и след като го хапнете, ви е тежко? Позната ли ви е тази ситуация? Ако и вие искате да се научите да правите ориз, който е лек, пухкав и зрънцата не са слепени едно за друго, прочетете статията с безценни съвети от Джейми Оливър. Бързо и накратко той ни насочва как да сварим ориза - перфектен и пухкав.
1. Използвайте ориз басмати.
2. Сипете го в купа и леко разбъркайте с ръка, така че да вкарате въздух между зрънцата.
3. За 1 ч.ч. ориз използвайте 2 ч.ч. вода.
4. Водата трябва да е топла или вряла.
5. Добавете щипка сол, след което сложете капака на тенджерата и оставете да се вари.
6. Вари се 8-10 минути.
7. Отхлупете. По повърхността на ориза ще са се образували малки дупчици. Разбъркайте с вилица. така ще разрохкате ориза.
8. Изсипете в голяма чиния, помагайки си с вилицата.
Това е основата от пухкав ориз, който може да овкусите и допълвате по различни начини.
# Ако искате жълт, пикантен ориз, добавете щипка шафран във водата при варенето. Омекналият, сварен лимон може да нарежете на ситно и да разбъркате, заедно с ориза. Овкусява се прекрасно с пресни мента и кориандър.
# Ако искате ефирен ориз - добавете половин лимон, заедно с кората, в ориза, докато се вари.
# За пикантен индийски ориз добавете комбинации от различни подправки - канела, кимион и куркума.