Не може да се отрече, че огромна част от хората обичат да ядат месо, всъщност цифрите показват, че средно статистическия българин консумира около 35 килограма месо всяка година. Но тъй като все повече и повече потребители осъзнават какво ядат и какво въздействие има храната върху организма им, възможно ли е да бъдете информиран хищник?

Цвят и еластичност на месото

Прясното месо има розово-червен цвят. Говеждото е малко по-тъмночервено, а рибата - светлорозова. Бежово, кафяво или сиво като цветове на месото са сигнал, че месо е развалено, заради неправилно съхранение или пък е замразявано продължително време. 

Прясното, хубаво месо е еластично като консистенция. Когато го натиснете с пръст, се образува хлътнатина, която бързо се възстановява до гладкост. При телешкото месо такава хлътнатина почти не се образува. Агнешкото месо отделя малко кръв при натиск.

По повърхността на месото не бива да има засъхнали участъци, нито такива, покрити със слуз. То не трябва и да е лепкаво. Когато отместите пръст, по кожата ви не бива да остават следи. 

Снимка: iStock

 

Аромат

Прясното месо мирише на мляко, земя, треви, кръв. Старото месо носи лоша, отблъскваща миризма. Понякога тя е съвсем в зародиш и ви е нужно добро обоняние, за да я усетите. Миризмата е знак, че в месото са започнали гнилостни процеси. В старото месо растат различни бактерии, които са първоизточник на болести.  

Срок на годност и съхранение

Месото трябва да се съхранява при подходящи за това условия - в хладилник при температура, оказана от производителя. То се поставя в потребителска опаковка - кутия, тарелка и др., на която задължително трябва да има етикет със срок на годност. Задължително проверявайте какво пише след „годно до“.  

Бонус съвети

# Добре е, ако имате възможност, да купувате месо директно от производител - ферми, специализирани месарски магазини, сигурни частни лица, и др.

По възможност купувайте българско месо.

Не купувайте мариновано месо. Обикновено то е застояло и целта на маринатата е да прикрие това. 

Избирайте прясното месо пред охладено или замразено.

Снимка: istockphoto.com



Често около месото се поставят стръкчета пресен магданоз или други зелени подправки. Целта е да асоциирате и месото със свежест. Винаги проверявайте внимателно такива меса.

Когато се сготви, прясното месо разгръща още повече миризмата си. Ухае наситено и вкусно.