Фибрите имат много важна роля за хората - те помагат за регулиране на кръвната захар, контролират апетита, отговарят за редовна елиминация, както и за естествения детокс в тялото. По своята същност фибрите са скелетът на растенията, затова и техният произход е растителен. Хората се нуждаят от различно количество фибри, за да се чувстват добре и балансирани. Въпреки тези различния, едно е сигурно - рафинираните храни и тези от животински продукти правят диетата ни бедна на фибри, а това, рано или късно, се отразява негативно на организма и неговите функции. 

От колко фибри се нуждаем дневно, според пола и възрастта:

Снимка: istockphoto.com


 
жени от 19 до 50 години - 25 г
мъже от 19 до 50 години - 38 г
myve над 50 години - 21 г 
жени наd 50 години - 30 г 

Ето и какво трябва да включвате в менюто си ежедневно, за да доставяте на тялото си нужните фибри.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

27-те храни с най-много фибри

Плодове

Смокини

Малини

Сливи

Круши

Ябълки

Портокали

Фурми

Авокадо

Жълъди

 

Зеленчуци

Моркови



Чушки

Фасул

Боб

Леща

Зеле

Зелен грах

 

Варива и семена

Булгур

Бадеми

Жито

Eлда

Нахут

Сусам

Киноа

Слънчогледови семки

Овесени ядки

Чия

Ленено семе