Фибрите имат много важна роля за хората - те помагат за регулиране на кръвната захар, контролират апетита, отговарят за редовна елиминация, както и за естествения детокс в тялото. По своята същност фибрите са скелетът на растенията, затова и техният произход е растителен. Хората се нуждаят от различно количество фибри, за да се чувстват добре и балансирани. Въпреки тези различния, едно е сигурно - рафинираните храни и тези от животински продукти правят диетата ни бедна на фибри, а това, рано или късно, се отразява негативно на организма и неговите функции.
От колко фибри се нуждаем дневно, според пола и възрастта:
жени от 19 до 50 години - 25 г
мъже от 19 до 50 години - 38 г
myve над 50 години - 21 г
жени наd 50 години - 30 г
Ето и какво трябва да включвате в менюто си ежедневно, за да доставяте на тялото си нужните фибри.
27-те храни с най-много фибри
Плодове
Смокини
Малини
Сливи
Круши
Ябълки
Портокали
Фурми
Авокадо
Жълъди
Зеленчуци
Моркови
Чушки
Фасул
Боб
Леща
Зеле
Зелен грах
Варива и семена
Булгур
Бадеми
Жито
Eлда
Нахут
Сусам
Киноа
Слънчогледови семки
Овесени ядки
Чия
Ленено семе