65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно. Това сочи британско изследване, проведено сред 13 983 души над 16-годишна възраст, цитирано от Science Advances. Проучването показва, че освен здравословно влияние, плодовете и зеленчуците са благотворни и за психическото ни здраве.
Повече от една трета от участниците с най-добро психично здраве консумират поне 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Една порция се равнява на 80-100 грама. 31 на сто от участниците без психични проблеми консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто - две порции.
Консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, по-здрави и по-свежи. Това качество на пресните плодове ги извежда много места пред ферментиралите, т.е. свежи плодове и зеленчуци, вместо алкохол. Дори след преяждане с череши или домати, никой не си казва "Повече никога няма да ям!". Така алкохолът отново остава на заден план, изместен от реколтата от градината.