Това са любимите ми пайчета, които мога да приготвям както за закуска, така и за обяд и вечеря.
Защо ги харесвам?
* Правят се с маслено тесто, което е невероятно хрупкаво и се топи в устата.
* Замества се за минути и не изисква втасване.
* Пълнежът може да е от каквото и да е, но яйца сирене винаги се намират в хладилника и е най-лесно.
* Готови са за половин час.
* Толкова са вкусни, че дъщеря ми винаги иска да изяде най-голямото пайче, въпреки че всички са еднакви.
Какви са нужните продукти?
/за 6 бройки/
125 г масло
280 г брашно
1 яйце
1 с. л. студена вода
за пълнежа:
2 яйца
сирене
Приготвяне - стъпка по стъпка
Брашното се пресява и в него се оформя кладенче.
Чуква се яйцето.
Маслото се нарязва на кубчета.
Добавя се и студената вода.
Всичко това се омесва. В началото стои на трохи, но от маслото бързо се слепва на топка. Няма нужда от измесване, достатъчно е само да съберете съставките.
Може да замесите двойна доза и да замразите част от тестото, завито в свежо фолио.
Тестото се разделя на 6 еднакви топчета. Всяко от тях се разточва до диаметър с 4 см повече от диаметъра на формичките. Така се покриват и стените им.
Използвам силиконови форми, за да се получат няколко броя, но тестото може да се сложи като подложка и в една голяма форма за пай.
Тестото се притиска с пръсти по дъното, между него и стените. Излишното, което остава по височината на бордерите, се изрязва с нож, за да се оформи хубаво ръбче.
Фурната се загрява на 180 градуса, с вентилатор.
Яйцата и натрошеното сирене се смесват в купа. С тази солена смес се пълни всяка формичка. Отгоре може да се поръси с маково или ленено семе, да се поставят маслини или чери доматчета.
Пекат се 20-25 минути, докато сиренето и ръбчетата на тестото станат златисти.
Чудесни са с айрян или бира.