Това са любимите ми пайчета, които мога да приготвям както за закуска, така и за обяд и вечеря.

Защо ги харесвам?

* Правят се с маслено тесто, което е невероятно хрупкаво и се топи в устата. 
* Замества се за минути и не изисква втасване.
* Пълнежът може да е от каквото и да е, но яйца  сирене винаги се намират в хладилника и е най-лесно.
* Готови са за половин час.
* Толкова са вкусни, че дъщеря ми винаги иска да изяде най-голямото пайче, въпреки че всички са еднакви.

Какви са нужните продукти?
/за 6 бройки/

125 г масло
280 г брашно
1 яйце
1 с. л. студена вода

за пълнежа:
2 яйца
сирене

Приготвяне - стъпка по стъпка

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче.

Чуква се яйцето. 

Маслото се нарязва на кубчета.

Добавя се и студената вода.

Всичко това се омесва. В началото стои на трохи, но от маслото бързо се слепва на топка. Няма нужда от измесване, достатъчно е само да съберете съставките. 
Може да замесите двойна доза и да замразите част от тестото, завито в свежо фолио.

Снимка: Росица Николова

Тестото се разделя на 6 еднакви топчета. Всяко от тях се разточва до диаметър с 4 см повече от диаметъра на формичките. Така се покриват и стените им.

Използвам силиконови форми, за да се получат няколко броя, но тестото може да се сложи като подложка и в една голяма форма за пай. 

Тестото се притиска с пръсти по дъното, между него и стените. Излишното, което остава по височината на бордерите, се изрязва с нож, за да се оформи хубаво ръбче.

 

Фурната се загрява на 180 градуса, с вентилатор. 

Яйцата и натрошеното сирене се смесват в купа. С тази солена смес се пълни всяка формичка. Отгоре може да се поръси с маково или ленено семе, да се поставят маслини или чери доматчета.

Пекат се 20-25 минути, докато сиренето и ръбчетата на тестото станат златисти.

Чудесни са с айрян или бира.