Франческа Саита отпадна от предаването "Фермата", но пък това ни даде възможност да се срещнем с нея и да си поговорим за българската и италианската кухня, за собствения й ресторант, който предстои да отвори врати в София, какво би приготвила на мъж, за да го съблазни и кое вино трябва задължително да пробваме, ако посетим Италия.
Можеш ли да готвиш и какво обичаш да готвиш най-много?
Обичам да готвя италианско, но се опитвам да готвя и българска храна. У дома приготвям лазаня, която отнема цял ден, защото сама правя корите за нея, а сосът трябва да ври на бавен огън 4 часа, така че е трудоемко. От българската кухня приготвям мусака и баница, а моят учител в готвенето е баба ми, която показва и обяснява всичко подробно. Следвам дословно нейните рецепти, защото това е важно, когато готвиш нещо, в което не си добър, за да се получи то автентично.
Българска или италианска кухня?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото да, обичам италианската кухня, но българската кухня ми е по-интересна. Има толкова неща, които са интересни за пробване. Единствено не ми харесва, че е малко тежка.
Разкажи ни повече за твоя ресторант, който планираш да откриеш в София?
Най-хубавият ресторант в София ще бъде нашият, който ще открием с най-добрия ми приятел Мирко. Ще се казва „Mangia e bevi“, което буквално преведено означава „Яж и пий“. Името ми се струва добра покана. Целта ни е да направим малко и уютно място с истинска италианска кухня, като менюто няма да е много богато, защото държим да има малко неща, но да са направени по автентична рецепта. Ще се намира в идеалния център на столицата. Надявам се ремонтът да приключи до 1 декември, когато сме замислили да е откриването. Ако не - със сигурност ще е готов за коледните празници.
Издай ни една рецепта от менюто.
В менюто ще има задължително спагети, които се правят от буквално нищо и ще се казват „Фермата“, вдъхновени от предаването. Един ден Владо Николов ме накара да направя спагети и така се роди рецептата. Малко чесън се запържва в зехтин, добавят се чери домати и отделно се варят спагетите. Важно е сосът да се прави на бавен огън, чесънът да е пресен и доматите да не останат сурови – простичко но вкусно.
А ал денте ли ще бъдат спагетите в твоя ресторант?
Да, разбира се, трябва да бъдат такива, каквито ги приготвят в Италия.
Ти така ли ги предпочиташ?
Изобщо не харесвам сурови спагети.
Предложи добър италиански ресторант в София или България (без твоя), за хората, които искат да почувстват духа и автентичността на италианската храна?
Често ходя в „Il Teatro“, който се намира в центъра на София и близо до дома ми. Готвачите са италианци, храната е повече от прекрасна – такава, каквато я правят в Италия. Специалното отношение към клиентите също ми прави впечатление.
Предложи ни някое бързо и лесно италианско ястие и рецепта за него?
Повечето неща не се приготвят толкова бързо, но последните две години от живота си нямам толкова време за готвене.
А нещо италианско, което много обичаш да хапваш, но скоро не си?
Салтимбока, което буквално означава, че храната ти скача в устата. Приготвя се от месо, което се овалва в брашно, увива се в прошуто, слага се на клечка, добавят се подправки и се готви на тиган. Месото попива от вкуса на прошутото и става много вкусно.
Какво би приготвила на човека на сърцето ти, за да го съблазниш?
Ще го заведа на ресторант (смее се). Но, ако аз трябва да приготвя нещо, ще се спра на нещо леко – колбаси, сирена и хубава бутилка вино.
Какво вино обичаш?
Харесвам италианското, но обожавам българско червено вино. Имате много хубави изби в България.
Ако отидем в Италия, какво вино задължително трябва да пробваме?
Верментино, от Сардиния.