Новият сезон на MasterChef стартира успешно на 25.02.2019 г. Добрин Каранлъков е един от участниците, който успя да впечатли тричленното жури с ястието,което приготви. Той е на 33 г., от София. Работил е като сервитьор и се издига до мениджър на голяма верига ресторанти. Има възможност да наблюдава как работят големите Chefs и иска да се докаже. Влиза в MasterChef, защото мечтае за собствен ресторант в България. Специално за bistro.bg той сподели и други интересни факти за себе си.

Разкажи ни малко повече за себе си.
Наполовина съм от Родопите, наполовина от Кюстендилския регион, роден в София. В момента живея в Севъноукс, Англия заедно с моята съпруга Деница. Най-любимото ми място е на село - село Стойките в Родопите. Всички, които са ходили там, знаят каква магия предават Родопите, но за мен те са още по-специални. Баща ми е от този край и пазя незабравими мигове от детството си. Винаги, когато имаме възможност, ходим до там и винаги е неповторимо – и не само заради уникалната природа. Зимата караме ски, през лятото ходим на риболов, да берем чай, ходим на гайдарски надсвирвания, на събори или пък си правим такива вкъщи – с гайди, акордеони, пеем песни, играем хора.

В свободното си време обичам да съм сред природата, дори и да е в най-близкия парк. Обичам да спортувам, като малък тренирах футбол, хандбал, а сега обичам да правя тренировки в стила калистеникс. Свиря на китара и си пея под душа (фалшиво). Най-новото ми предизвикателство е едно страхотно укалеле. Когато имам възможност, карам ски, а преди време се снимах в късометражни филми.

Какво беше първото нещо, което сготви в живота си?
Беше в момент, в който бяхме сами с брат ми вкъщи и решихме да направим белгийски десерт от рецептурника на мама. Блатът за десерта беше много сполучлив, но грешка в разчитането на съставките на сиропа доведе до съотношение: 4 чаши захар:половин чаша вода. Това доведе до двупръстов пласт цимент от карамел, вместо сироп, който ядохме в продължение на две седмици. Вместо нож и вилица използвахме чук и длето.

Защо реши да участваш в MasterChef? Какво смяташ, че можеш да покажеш?
Гледал съм предните сезони на MasterChef с голям интерес и може би тайничко съм си се представял на мястото на участниците. Не съм подозирал, че наистина ще се озова тук. Моята съпруга ме записа тайно за кастингите и нещата просто се случиха. Тя най-добре знае колко много обичам да готвя и колко време прекарвам в кухнята. Тя е най-големият ми критик. Много съм й благодарен за това, че ме записа, адски щастлив съм да съм част от предаването, нещо такова се случва един път в живота! Надявам се, че страстта и огънят, които преминават през мен, докато готвя, ще си проличат и в моите ястия.

 

Успя ли вече да научиш нещо ново?
Всеки ден в кухнята на MasterChef е като учебен ден – научава се нещо ново, и то не само от света на кулинарията, но човек открива и нови неща за себе си.

Кой от журито ти се струва най-взискателен и защо?
И тримата ме респектират адски много.

Мотото на MasterChef тази година е „Добрият вкус“ – с какви подправки можеш винаги да подобриш вкуса на ястието/кои използваш най-често?
Солта е най-универсалната подправка, има изключителната способност да подчертава естествения вкус на продуктите. Използва се както за солени ястия, така и за десерти. Придава характер на храната и както я подобрява, така може и тотално да я развали, ако е в повече. Подправките, които използвам най-често са карамфил, кардамон, звезден анасон, кимион, риган.

 

Сподели ни своя любима рецепта, с която смяташ, че може да спечелиш 100 000 лева.
Не съм сигурен с каква рецепта бих се явил на финал, ако стигна до там, но може би ще е нов прочит на някоя любима класическа българска рецепта.