Фигурките от фондан са сякаш най-притегателната част от празничните торти на малчуганите. Любимците им от екрана и книжките оживяват, сътворени от захар и белтъци. В повечето случаи обаче точно тези цветни и интересни фигурки остават неизядени, или пък децата им се нахвърлят с такова настървение, че само за секунди "инжектират" тялото си с ненужно голямо количество празни калории. 

Детските торти обаче могат да са много интересни и красиви, без да са облепени с фондан, роял айсинг и да са накичени с фигурки и елементи. Да пресъздават очарователни детски рисунки и да гарнират всичко това със сочни плодове. 

Изкуствените оцветители могат да бъдат заменени с по-безопасни, естествени. Това са билки, треви, кори и люспи, плодове и зеленчуци и др. От тях се правят настойки, ползва се сокът или се добавят директно. 

Тези торти са направени с деликатни очертания с натурален шоколад и много плодове. В декорацията на тортата може да се включи дори самото дете. Просто трябва да му обясните, че повърхността на тортата всъщност е платното, върху което то може да се развихри и да "порисува".