Имате ли много мръсни чинии и тигани на мивката в момента? Бъди честни. Ако  отговорът е "Да", не се притеснявайте - защото не сте единствените. Неотдавнашно проучване показва, че миенето на съдове всъщност може да намали нивото на стрес у хората.

Група изследователи от Държавния университет на Флорида правят експеримент с 51 студенти, които мият чинии.Един от тях споделя, че докато миел съдовете, успял да освободи ума си от всички други натоварващи мисли. "Аз бях напълно себе си, следвах дъха си, осъзнавах своето присъствие, мисли и действия. Един от малкото моменти, в който не се люшках като празна бутилка по вълните." 

Изследователите потвърждават, че хората, които мият чиниите си внимателно (което означава тези, които се фокусират върху мириса на сапуна, усещането на температурата на водата и т.н.), увеличават чувството си за вдъхновение с 25% и намаляват нивата на нервност с 27%. 

Всекидневната дейност, към която се подхожда с осъзнатост, може да засили силата на съзнанието и спокойствието, обобщават авторите на изследването.