Преди да стане известен, Антъни Бурдейн е малко познат писател на криминални истории. Докато собсвеникът на един бар не му казва, че трябва да прави това, в което е най-добър.

Статията, която пише по-късно - „Не яжте преди да прочетете това“, се превръща в книгата - „Поверително от кухнята“. В нея Бурдейн разкрива много от тъмната страна на ресторантьорския бизнес - какъв е истинският живот на един готвач и какво реално се случва в кухнята. Тази книга променя много неща в полза на готвачите – от работна среда до други дълбоко скрити до този момент истини. Бурдейн не се притеснява да говори за неудобните неща, като например за факта, че гръбнакът на ресторантьорския бизнес са емигрантите. Той пише без задръжки за напрежението, съревнованието, вземането на наркотици и умората сред готвачите.

Самият той в миналото си е използвал кокаин и хероин. След две години, прекарани в колежа във Васар, Бурдейн се отказва от ученето си и започва да се бори с наркотичната зависимост. Остава му страстта към алкохола, но той никога не пие вкъщи. Храна или наркотици – го питат в интервю за GQ magazine. “Храна. Говоря като човек, който е вземал всички наркотици, които някога е искал. Опитай всичко - кокаин, хероин. Минах през моментите, в които това беше забавно, но после се появи и грозната страна.“В първата си книга той говори открито за дългогодишната си пристрастеност към кокаина и хероина, от която успява да се е откъсне.

Това, което хората най-много харесват в стила и темите му е достъпността, отношението към малкия човек и към простичката храна, съчетана с майсторски кулинарни техники. Бурдейн пътува в страни като Миянмар, Либия, Виетнам и други и посредством кухнята представя културата на страната. Открива интересните места, на които готвят вкусно, навсякъде по света, по характерен за един bad boy chef начин. "Провокирам яростни спорове онлайн", каза той за Esquire. "Отивам на няколко уебсайта с форуми и пиша постове за някое място, като пиша, че е най-доброто във вселената. Веднага с епоявяват хейтъри и всякакви други хора, които отговарят, че това съвсем не е така и казват кое според тях е по-доброто място.“

Celebritynetworth.com оценява състоянието му на стойност 16 милиона долара. "Мисля, че хората, които изчисляват тези неща, предполагат, че живея много по-разумно, отколкото е в действителност", казва той по този повод. Странно, но факт – до 44-годишна възраст Антъни Бурдейн не е имал нито една спестовна сметка. „Никога не съм оставял нищо настрана. Влизаха пари, излизаха пари. Винаги оставах без пари малко преди заплата.“

„Бих искал дъщеря ми и майка й да не се грижат за пари, докато съм жив и след това. Те не трябва да се притесняват, ако се случи нещо лошо. Инвестициите и спестяванията ще са достатъчни. Аз съм супер консервативен. Парите не ме вълнуват особено. Но това да ги имаш, ти дава свобода и време. Финансовият ми консултант разбира, че нямам интерес да правя големи инвестиции на фондовия пазар, да купувам облигации и т.н. Животът е твърде кратък.“

За Антъни Бурдейн готвенето и отношението към храната са особено важни.

"В идеалното общество, всеки над 12 години трябва да може да приготвя няколко основни ястия доста добре", казва той за Men's Journal. "Всеки трябва да знае как да направи омлет, пилешка пържола, как да приготви основно ястие – яхния, супа, или макаронени изделия".

Една от последните снимки на 61-годишния американец в Instagram e под заглавие – Happy Paradise.

Тялото на 61-годишния американец бе открито в хотелска стая. Полицейските инспектори не са открили никакви следи от насилие. Проведените токсикологични тестове, включително тестове за урина, не показват наличие на някакви лекарства.