Една от кулинарните съставки, която олицетворява лятото, е цветето. Да, именно кулинарна, защото цветовете могат да се използват по много и разнообразни начини за приготвяне на ястия - от салати и основни до десерти. Все по-често в специализираните магазини и фермерските пазари се предлагат кутии с микс от ядливи цветя или селектирани цветчета. Определено не са от най-трайните стоки, затова не изпускайте момента, в който може да опитате панирани цветове от тиквички или да добавите в соса за спагетите си цвят от лайка.

Преди да купите такива цветя, не забравяйте да проверите как са отгледани - би трябвало да е написано на опаковката. Цветята не бива да са пръскани с пестициди и други химични препарати. Също така имайте предвид, че не всички цветя стават за ядене. 

Лайка
 
Сладкият вкус на цвета от лайка добавя летен вкус на много повече ястия и напитки от чая, с който сме свикнали.  

Опитайте крем сметана с лайка. Просто поставете две пълни супени лъжици свежи цветя от лайка в сладкарска сметана, която почти е кипнала на котлона. Сложете капака и изключете котлона. Нека сместа се готви 5-7 минути. След това охладете, разбъркайте и добавете захар. не добавяйте ванилия или друг ароматизатор, за да можете максимално да се насладите на вкуса и аромата на лайката. 


Цвят от тиквичка

Не оставайте с грешното впечатление, че ядливите цветя са само за сладки десерти. От оранжевите цветове на тиквичките се приготвя чудесно пикантно ястие, като е достатъчно само да ги напълните с рикота, подправена с малко сол. Цветовете се пържат натюр или се панират в яйце, брашно и малко тъмна бира. Ако видите такива на пазара, веднага купете - тези цветове са изключително нетрайни - предлагат се 1-2 седмици в годината.  

Снимка: Istock.com

Невен

Невенчетата са красиви, малки цветя, уловили слънчевите лъчи с листенцата си. Придават изключителна пъстрота на всяка салата. На вкус са фини, с лек цитрусов вкус. Използват ги за готвене по целия свят. Могат да се използват за декориране на яйца, както и печени в пай.

Рози

Розовите листенца може да сложите в най-обикновена зелена салата и така да я направите достойна за кралски избор. Ако искате да ги използвате за десерти и да имат повече трайност, намажете всяко листче с разбит белтък и поръсете със захар. Оставете да изсъхне за една нощ и съхранявайте в стъклен буркан или кутия. Така ще ги запазите в добър вид за 10 дни. Като алтернатива може да изсушите розовите листенца и да ги поставите в дестилирана вода. Съхранявайте в бутилка в хладилника. Може да ползвате за освежаване, за сиропи или кремове.

Латинка

Ако подправите иначе класическите десерти с няколко натурални цветчета от латинка, ще им придадете приятен пикантен вкус. Цветът им е ярък, което ги прави лесен начин да направи ястието по-топло на вид. С тях бързо ще оживите сметанова или шоколадова торта. Те са наистина вкусни, потопени в шоколад. Може да ги добавите нарязани на малки ивички към сос чили или салца. 

Снимка: Istock.com

Люляк
 
Малки люлякови цветчета може да замразите в кубчета за коктейли. Просто сложете няколко във формичките и залейте с вода. Идеални са за джин и тоник. Не прекалявайте с количеството. Люлякът има приятен аромат, но ако сложите повече цветчета в едно кубче лед, ще се усети лек вкус на сапун.  

Снимка: Istock.com

Хибискус

От сухия хибискус се прави основа за летните коктейли "Маргарита". Те са с богат и земен вкус. Отварата от хибискус се комбинира с текила, лимон и лед. Сипете 2 ч. ч. вода, добавете шепа цветя от хибискус и варете в продължение на 5 до 7 минути. Ще се получи доста ярък, червен цвят. Охладете и използвайте сиропа за коктейли. 

Цветове на див лик

Те са красиви и много ароматни. От тях може да направите оцет, който да използвате в салатите. Добавете цветовете към бутилка оцет и да престои 5 пет дни. От лилавите сфери се прави и песто. А може и просто да ги изпечете, заедно със стеблата на скара или оребрен тиган.