Научно доказано е, че сезонната депресия е най-силна през зимата. Една от причините е, че тогава не успяваме да получи, достатъчно количество витамин D. Поради липсата на “слънчевия витамин” и защото жените са по-чувствителни, първо при тях се усеща липсата им - умора, смяна на настроения, раздразнителност др.  

Направихме списък с 6 храни, които имат достатъчно витамин D, за да попълнят необходимостта, която хората имат, когато липсва достатъчно слънце. 

Мазна риба

Според диетолозите най-ефективният начин за получаване на достатъчно витамин D е консумацията на рибено масло и мазна риба. Може да си го доставите със сьомга (75% от дневната необходимост от 100 грама), риба тон (половината от дневната необходимост от 100 грама) и сардини (0.508 mg в 100 g). Тези риби съдържат и значителна доза омега-3, които повлияват мозъка и сърцето.

Говежди черен дроб

Той е пълен с протеини и витамин D (0.053 mg на 100 грама от готовата порция) и съдържа повече от 100% от препоръчителното дневно количество основни витамини като B12, A, рибофлавин и мед.

Гъби шийтаке

Смята се, че сушените гъби са по-здравословни. Съдържанието на витамин D в тях е 0.163 mg в 50 грама. Те повишават имунитета и подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система.

Млечни продукти

Млечните продукти също са в списъка на витамин D-съдържащите продукти. Растителните млека също влизат в това число - соево и бадемово мляко (0.127 мг на чаша).

Яйца

Жълтъците съдържат 0,042 mg витамин D. Богати са и на витамин А, който е добър за имунната система. Максимум за консумация е 3 яйца на ден, тъй като те съдържат и много холестерол.

Змиорка

Змиорката съдържа витамин D осем пъти повече от нужната дневна доза. С консумацията й трябва да се внимава, тъй като може да доведе до повишаване на нивата на калций, което да е причина за бъбречни проблеми, крампи, гадене, повишено кръвно налягане и други. Освен витамин D, змиорката съдържа и Омега-3. Това помага за намаляване нивата на лошия" холестерол и риска от рак.