Старо, но златно - закуската е едно от най-важните хранения за деня. Започва нов ден, организмът има нужда от гориво. Но не всяка закуска може да ви го достави. Полезната закуска е с високо съдържание на ненаситени мазнини. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а организмът ни се нуждае от 2 г от Омега 3 и около 10 г от Омега 6 всеки ден. Полезната закуска е богата и на влакнини. Което означава задължително включване на плодове и зеленчуци. Добавете зехтин или друго растително масло, парче дълбоководна морска или дива риба, авокадо, ядки и семена, и ще имате перфектния старт на деня. 

Знаете ли че?

Деца, които закусват, по-рядко са с наднормено тегло, а рискът да страдат от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще е по-малък. Дете, което е закусило, е по-концентрирано в училище и с повече енергия за мозъчна дейност. 

Сандвич за сутрешни гладници

една филия черен препечен хляб,
10 г масло,
двa резена домат,
един резен телешко филе,
босилек

Намажете препечената филийка с масло. Отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, добавете филето и поръсете всичко с босилека. 

Сандвич „Силата на гуакамолето“

1 филия многозърнест хляб,
половин авокадо,
лимонов сок
сол 

Нарежете авокадото на кубчета. Подправете го със сока и солта и разстелете  върху филията.

Сандвич „Бобена енергия“

1 пълнозърнесто хлебче,
10 г масло,
3 с. л. варен боб
щипка чубрица
тънки ленти краставица

Намажете хлебчето с масло. Отгоре сипете боба, предварително овкусен с масло зехтин и чубрица. Подредете тънките резени краставица. 



Сандвич „Морeто е сила“

2 филии пълнозърнест пшеничен хляб,
20 г пушена сьомга,
20 г крема сирене,
копър
зелен лук
черен пипер

Намажете хляба с крема сирене. Поръсете със ситно нарязан лук. Отгоре подредете сьомгата. Овкусете с черен пипер и копър. 


Снимка: Thinkstock

Сандвич „Веселата пуйка“

1 чабата,
10 г масло,
два резена пуешко филе,
лист маруля,
три резена краставица
два резена домат

Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.