Маслото е един от широко използваните продукти в кулинарията и присъства на трапезата на почти всяко семейство.
Какво съдържа кравето масло?
Изискванията към този продукт, валидни за целия свят, са – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавянето на каквито и да било други добавки и съединения.
Какво най-често се открива в смалото, освен разрешеното?
През 2014 г. асоциация „Активни потребители” прави тест с 15 различни марки масло, като в 4 от тях се откриват растителни мазнини, а в едно от тях – завишен процент вода.
Ако в продукта има добавени немлечни мазнини, това задължително трябва да се обозначи на опаковката, а продуктът да е обявен като „имитиращ”.
През 2017 г. се прави същият тест (в Бургас и несебър), като са избрани 10 марки.
В три от изследваните марки има нерегламентирано влагане на немлечни мазнини - 10-грамова опаковка на „Маркенбугер ЕООД” (производител посочен на опаковката, на кашона е друг – „Милтекс КК ЕООД”, Варна) и две марки от 125 г масло („Чепеларе” и „Хранинвест”), произведени от „Хранинвест ЕООД”, с. Кичево, област Варна.
При две от търговските марки - тези на компания „Хранинвест”, е установено и влагане на големи количества вода.
При три от тестваните десет марки се открива натамицин – „Чепеларе“ и „Хранинвест“, произведени от „Хранинвест ЕООД”, като и марката „Роса“ на „Белла България“. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг.
Какви са опасностите?
Немлечните мазнини повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми в маслото. А окислителните процеси водят до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.
Натамицинът е алерген, затова неговото наличие трябва задължително да се посочва.