Непоносимостта към глутена е причина доста хора да спазват строга диета. Други пък решават да го изключат, за да облекчат работата на червата и просто да спазват по-здравословен режим на хранене. 

Независимо каква е вашата причина да не консумирате глутен, ви предлагаме 4 изключително приятни и лесни за приготвяне рецепти за безглутенова закуска. 

Безглутенови палачинки

Сухи съставки:

1 3/4 ч. брашно сорго
1/4 ч. брашно от елда
1/4 ч. бадемово брашно
1/4 ч. картофено нишесте (не брашно)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч. л. фина морска сол

Течни съставки:
1 ч.ч. мляко
1 ч.ч. вода
2 яйца, бити
4 с. л. кокосово масло
1 с. л. мед
1 ч. л. екстракт от ванилия
1 ч. л. бадемово масло

Приготвяне:

Загрейте тигана на средна температура. Ако видът на тигана ви изисква мазнина, сложете я сега. В голяма купа смесете едновременно всички сухи съставки. Направете кладенче в центъра и добавете в него течните съставки. Разбъркайте добре, до получаване на гладка еднородна смес. Изпържете палачинките и след като поизстинат, ги облейте с приготвеното сладко за плънка.

Безглутенови ябълкови кексчета

Продукти:

2 ч.ч. ябълки
1/2 ч.ч. вода
2 1/2 .ч.чаши бадемово брашно
1/2 ч. л. сода за хляб
2 ч.л. канела
2-3 с.л. смлени ленени семена
1/2 ч. л. екстракт от ванилия
1/4 ч.ч. мед
3 яйца
2 с.л. кокосово масло, разтопено в малък тиган, преди да се добави

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. В малка купа смесете сухите съставки. В друга смесете течните. След това прибавете едните към другите и разбъркайте добре. Добавете кокосовото масло, като непосредствено преди това го разтопите. Прибавете ябълките, нарязани на тънки лунички. Напълнете формичките за мъфини със сместа до 1/3. Печете 20-25 минути или до златисто кафяво.

Спаначен омлет

Продукти за тиган ококло 32 с м диаметър

2 китки спанак
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч.ч. тънко нарязан червен лук
1/2 ч.л. сол
1 с. л. ситно нарязан чесън
8 големи яйца
прясно смлян черен пипер
200 г козе сирене
1 голям домат за гарнитура

Приготвяне:

Сипете в тигана 1 с.л. зехтин. Добавете лука и 1/4 ч. л. сол. Задушете 10 минути на умерен огън, докато лукът омекне и придобие златист оттенък.

Измийте листата на спанака, накъсайте ги и ги прибавете към лука заедно с останалата 1/4 ч. л. сол. Пържете 1-2 минути. Свалете от огъня, прибавете чесъна, разбъркайте и оставете настрана.

В голяма купа разбийте яйцата. Добавете към тях спаначената смес, козето сиренето и разбъркайте добре. Плънката е готова.

Измийте и подсушете тигана. Сложете го на колона и загрейте останалата мазнина. След това изсипете сместа, изчакайте 1-2 минути и обърнете цялата "палачинка" да се запържи и от другата страна. Достатъчно е още минута и половина.

Нарежете на триъгълни парченца и гарнирайте с доматени филийки.

Безглутенов бананов хляб

Продукти за 8 порции:

пюре от 3 узрели банана
¼ чаша масло, разтопено
¼ чаша мед
2 ч. л. екстракт от ванилия
2 яйца

Сухи съставки:
¼ чаша кокосово брашно
1 ч. ч. просено брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете пюрираните банани, маслото, меда, екстракта от ванилия, яйцата и разбъркайте добре. В друга купа изсипете сухите съставки, разбъркайте и тях и ги прибавете към течната смес. Бъркайте до получаване на гладка еднородна смес. Така приготвеното тесто изсипете в намазана с малко масло тавичка. Печете около 45 минути или докато тестото придобие златист оттенък. За по-лесно разрязване, оставете банановия хляб да се охлади в продължение на няколко минути и поднесете.