За топлите пролетни и летни дни и вечери няма нищо по-подходящо за хапване от лека, разхлаждаща супа. Тук може да експериментирате без никакви ограничения. Пилешката супа е класика, но пролетта и лятото идват с изобилие от цветни плодове и зеленчуци и може да ги използвате в различни комбинации. 

Розов таратор с репички (за 4 порции)

1 краставица
1/2 маруля
1 стрък пресен чесън
5 репички
1 кофичка кисело мляко
олио
сол
лют червен пипер

Сипете киселото мляко в купа, добавете олио и сол и разбийте добре. Разредете със студена вода. 
Нарежете краставицата и марулята на ситно. Репичките нарежете на тънки полумесеци. Поръсете със сол и оставете малко да поеме. Залейте с млякото и разбъркайте. Всяка порция овкусете с лют червен пипер. 



Динено Гаспачо (10 порции):

6 чаши парченца диня, почистени от семките
2 домата
1 краставца
2 червени чушки, нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана
1/ 2 ч.л. лют червен пипер
1/4 чаша лимонов сок
2 с.л. зехтин
3 с.л. пресен джоджен
2 с.л. пресен джинджифил
3 с.л. мед
1/2 чаша сок от ананас
листенца мента

Приготвяне:

Отделете няколко малки парченца диня за декорация. Останалите парченца, доматите, червените чушки, лука, пипера, лимоновия сок, зехтина, джоджена, джинджифила, меда и ананаса поставете в блендер и разбийте в продължение на 30 секунди. Добавете към супата краставицата, нарязана на ситно. Изсипете получената смес в голяма кана или купа и я сложете в хладилник за 1 час. Сервирайте в купички, всяка от тях гарнирана със заделените парченца диня и листенца мента.

Пъпешова супа с ябълка (за 6 порции):

1 пъпеш 
1 ябълка
6 овесени бисквитки

Приготвяне:

Почистеният и нарязан на парченца пъпеш пасирайте до гладко пюре. Излейте го в голяма купа и изсипете отгоре ябълката, нарязана на тънко. Поставете в хладилник. Разпределете на порции и към всяка добавете по една натрошена овесена бисквитка. Украсете с по лъжичка сметана или цедено кисело мляко.