Знаем, че работещите майки не разполагат с много време и прибирайки се у дома, искат и да си поемат глътка въздух за релакс, но и да предложат нещо вкусно на семейството си за вечеря. Тези две неща се съчетават трудно. Единият вариант е да правите подробен седмичен план за пазаруване и готвене през уикенда, и да имате някои заготовки през седмицата. Другият е да заложите на бързи и лесни рецепти. Ето 3 от тях.

Фалшиви пържени картофи

Обелете картофите, измийте и нарежете на дебели шайби. Всяка шайба нарежете на дълги пръчици. Загрейте фурната. Сипете олио в дълбока тенджера и я сложете във фурната за 5 минути, за да се загрее мазнината. Овкусете картофите със сол и розмарин. Сипете ги в тенджерата и разбъркайте. Печете 30 минути, като от време на време разбърквате.


Зеленчукови кюфтета с колбас

100 г пеперони или друг вид колбас
3-4 розички броколи
1/2 ч.ч сирене
2 яйца
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. олио

Приготвяне в 3 стъпки

1. Броколито се нарязва на ситно и всички продукти се смесват в голяма купа.

2. Вземете 1 голяма супена лъжица от сместа и оформете топки, които леко притиснете между дланите си. Загрейте олио в тигана и изпържете за 1-2 минути. Понеже са зеленчукови и с готов колбас, кюфтетата нямат нужда от дълга термична обработка.

3. Готовите кюфтенца подредете върху чиния, застлана с хартия за печене, за да се отцеди мазнината.

От тази смес се получават около 10 кюфтенца.

Снимка: iStock

Баница на тиган
Баницата е уважавано в България ястие. С тази рецепта запазваме основния принцип на редене - кори и плънка, макар и не съвсем, но разнообразяваме откъм продукти. 

100 г пушена шунка

1 глава лук

1 ч. ч. настърган кашкавал

6 яйца

100 г заквасена сметана

сол, пипер

аспержи

1 пакет кори за баница

Приготвяне в 4 стъпки:

Намаслете дъното и стените на тиган. Изрежете кръгове с диаметър, колкото тигана и наредете 4 от корите за баница.

В купа смесете яйцата, със сметаната, нарязания лук, кашкавала, солта и пипера. Изсипете върху корите.

Подредете парчетата шунка и аспержите. 

Печете в предварителноз агрята на 180 градуса фурна.

Ястието може да издържи до 3 дни в хладилник.

 

Снимка: iStock