На Бъдни вечер на масата има много варива, зеленчуци, приготвени по различни начини, ядки и плодове. Едно от предизвикателствата пред хората, които обичат да готвят, е да ги приготвят с различни техники - варене, фламбиране, бавно печене; и продуктите да са с различни текстури - пюре, мус, сурови късчета и т.н. 

Ще ви предложим нещо традиционно и вкусно за вашата празнична трапеза.

Предложенията са ориентировъчни - включват традиционни ястия с нов модернистичен прочит. Пазарите преливат от разнообразни продукти - български и чуждестранни, които могат да бъдат включени в интересни кулинарни колаборации. Нужно е само въображение и смелост да експериментирате с нови вкусове. Традиционното меню може да стане по-различно със замяната само на един продукт. Например - просо, вместо ориз за пълнежа на сармите; праз, вместо лозови листа за обвивката им; фламбирана с коняк тиква, вместо печена със захар във фурната. 

Снимка: Ладислав Цветков

Меню за Бъдни вечер - "С аромат на чудеса"

1. Пълнени сушени чушки с боб и гъби


2. Зелеви сарми с ориз, лимец и орехи
3. Кюфтета от леща


4. Пълнозърнеста питка с квас и паричка

Снимка: istockphoto.com


5. Ошав
6. Тиквеник с орехи и канела


7. Празничен лучник

Меню за Бъдни вечер - "Земни вкусове"

1. Салата от кореноплодни с орехи и мащерка


2. Северняшка лютика


3. Пълнени чушки с киноа и вулкан от картофено пюре с мус от тиква
4. Питка с шарена сол


5. Тиква фламбе