На Бъдни вечер на масата има много варива, зеленчуци, приготвени по различни начини, ядки и плодове. Едно от предизвикателствата пред хората, които обичат да готвят, е да ги приготвят с различни техники - варене, фламбиране, бавно печене; и продуктите да са с различни текстури - пюре, мус, сурови късчета и т.н.
Ще ви предложим нещо традиционно и вкусно за вашата празнична трапеза.
Предложенията са ориентировъчни - включват традиционни ястия с нов модернистичен прочит. Пазарите преливат от разнообразни продукти - български и чуждестранни, които могат да бъдат включени в интересни кулинарни колаборации. Нужно е само въображение и смелост да експериментирате с нови вкусове. Традиционното меню може да стане по-различно със замяната само на един продукт. Например - просо, вместо ориз за пълнежа на сармите; праз, вместо лозови листа за обвивката им; фламбирана с коняк тиква, вместо печена със захар във фурната.
Меню за Бъдни вечер - "С аромат на чудеса"
1. Пълнени сушени чушки с боб и гъби
2. Зелеви сарми с ориз, лимец и орехи
3. Кюфтета от леща
4. Пълнозърнеста питка с квас и паричка
5. Ошав
6. Тиквеник с орехи и канела
7. Празничен лучник
Меню за Бъдни вечер - "Земни вкусове"
1. Салата от кореноплодни с орехи и мащерка
2. Северняшка лютика
3. Пълнени чушки с киноа и вулкан от картофено пюре с мус от тиква
4. Питка с шарена сол
5. Тиква фламбе