Когато навън е студено и снегът трупа ли трупа, най-хубавото нещо е да си останеш у дома на топло и да изкараш един приятен ден с книга, одеялце и нещо вкусно за ядене. Коя книга ще изберете е ваше решение, ние обаче направихме селекция от 10 рецепти, които са топли, пикантни и ще ви се отразят добре в студа. Когато температурите са минусови, тялото има нужда от топлина не само отвътре, но и отвън.

Снимка: iStock


#
Затова спокойно може да увеличите дозата на пикантните подправки - чесън, куркума, кайенски пушен пипер, черен пипер, чили, и др. 

#
Включените котлони ще дадат допълнителна топлина на дома ви. 

След като извадите ястието от фурната, я оставете само с работещ вентилатор и отворете вратичката. Така топлината ще нахлуе в стаята. 

# Гответе продукти, които са с ярки топли цветове - червено, жълто, оранжево, например цвекло, тиква, домати, чушки, моркови и др. Дори визуално храната ни влияе, а топлата гама от нюанси успокоява.

10 топли неща за готвене, когато навън вали сняг и изобщо не ви се излиза

1. Топлата домашно приготвена супа остава ненадмината в подобни класации. Тя е силна, хранителна и вкусна. Ако може да я направите с месо от домашна кокошка, това би бил оптималният вариант. При всички други избирайте качествено пилешко от доказана марка. Към супата задължително добавете повече черен пипер за пикантност и лимон за тонус, витамин Ц и превантивно срещи грип и вируси.

2. Традиционна българска манджа за обяд или вечеря - никой не може да й устои. Заради вкуса, заради соса, в който може да си топим хляба, заради меките кюфтенца, които се топят в устата.

3. Гулашът е много добро и засищащо ястие в студените дни. Подправете със сол, черен пипер и розмарин. 

4. Тази супа е стопляща и заради продуктите, с които е направена, и заради цвета. Допълнително в нея има и портокалов сок, който укрепва имунната система. 

5. Яхнията е винаги добра идея в студа. Тази е малко по-различна и със сигурност е ви провокира да я приготвите. Правили ли сте я някога с гъби и леща? Не. Значи е време. 

6. Ако сте пропуснали съвета ни как да повишите градусите в стаята с топлата фурна, върнете се на най-горните редове. А междувременно затоплете фурната с този боб. 

7. Така го правят французите - слагат много лук в тази супа. тя е известна по света именно с това название - френска лучена супа. Ако искате да подсилите сгряващия й ефект, добавете няколко парченца суров, воден лук (например така известния реселешки лук/от село Реселец). Той е хрупкав и не люти много. Но със сигурност леко ще промени вкуса и ще я направи още по-пикантна.

Снимка: iStock

8. Ако лютото не е достатъчно, винаги може и още. Редовната консумация на люто намалява риска от цироза на черния дроб и Алцхаймер. Благодарение на богатото количество подправки в него, спомага за усвояване на храната, пречиства от токсините и укрепва имунната система.

9. Това ястие е от класиките, които всеки е опитвал. Има храни, които изключително добре си пасват вкусово с други храни и са устойчива комбинация във времето - боб с наденица е една от тях. 

10.  Паста и люти скариди - намерете си компания за това ястие, защото освен че е вкусно, е и афродизиак.