Да имаш куче е особена привилегия – грижиш се за него, обичаш го, а то те радва всеки ден и неговата любов е безрезервна. Нека си признаем - домът няма да е същият без куче. Като се започне от наръфаните маратонки и се стигне до приветливата, махаща опашка, която те посреща, когато кажеш "Прибрах се!".  Кучовците са и страшно фотогенични (ако се кротнат за малко пред обектива) и доказателство за това са множеството Instagram профили на любимци, които често имат повече последователи от собствениците си. Четириногите ни приятели са  различни точно както са и хората. Те определено обичат собствениците си повече от лакомствата и игрите, но... винаги има изключения. Рожденият ден на четириногия приятел спокойно влиза в списъка със семейни празници. Подбрахме десет предложения, с които можете да зарадвате вашия игрив другар и да сте сигурни, че животът му ще е кучешка радост, но от онези - истинските! 

1. Отпразнувайте рождения му ден с кучешка торта

В интернет можете да откриете доста рецепти за подобни торти, пайове и дори мъфини за кучета. А ако сте малко по-мързеливи или просто скарани с кухнята, можете да поръчате готова наслада за кучето си. Открихме няколко кучешки пекарни, които предлагат разнообразни видове торти, лакомства и приготвят храна по поръчка, ето част от тях: "Кучешка пекарна", "Домашни кучешки лакомства за шампиони", "CANIS - пекарна за кучешки ламства".  

2. "Спа ден" 

Тази изненада едва ли ще му се хареса много, защото знаем, че повечето кучета не обичат деня за баня, но все пак се чувстват добре след нея. А тези, които имат търпението и подходящата козина, можете да заведете на фризьор. 

3. Нови играчки

Любимото занимание на всяко куче безспорно е играта, а още по-забавно е, когато разучава новата си играчка. Знаем, че импровизираните играчки (чехли, шишета и дори дистанционни) са най-любими, но никак не са препоръчителни. Купете му нова джунджурийка и го оставете да я разкъса или поне да се опита. Интересното е, че има играчки за подобряване на умствените способности, с различни чекмеджета и конуси за пълнене с лакомства, които ще помогнат на кучето ви да научи нови неща лесно.

Снимка: zooplus.bg

4. Курабийки за хубав дъх

В зоомагазините и ветеринарните клиники предлагат множество продукти, които се погрижат зъбите на вашия четириног приятел да са здрави. Най-хубавото е, че те хем са играчки, хем са вкусни, а на всичкото отгоре и помагат. Ако сте решили да се отнесете още по-сериозно към това, можете да приготвите сами курабийки, които да подобрят дъха на домашния ви любимец - в "Happy Three Friends" открихме рецепта за ментови кучешки бисквитки.

5. Комплименти и галене

Напълно безплатно е, а най-добре показва любовта. Кучето ви слуша, затова не се колебайте да му правите комплименти. Разбира се, почесването зад ушите, гърба и корема също ще го накарат да се почувства любимец, какъвто е. Всяко живо същество се радва на внимание, а и не можете да отречете, че това е и за ваше удоволствие. След като цял ден сте били на работа, а четириногият ви приятел е скучаел сам вкъщи, не пропускайте да релаксирате заедно.

6. Направете му сладолед

Това беше изненада и за нас, но се натъкнахме и на подобна рецепта - "Най-вкусният домашен сладолед... за кучета". Да, това е сезонна възможност, но не смятате ли, че е чудесна?  

През летните свободни дни, можете да забъркате един сладолед за кучета и да си направите пикник с другите от парка.  

7. Тренирайте заедно

Разходката в планината, парка или дори из квартала са празник за вашето куче. Ако обичате да тичате сутрин, ще е добра идея да вземете и верния си приятел (един или два пъти седмично). Пробвайте да научите кучето си на някои неща и може да се превърне в чудесен футболен вратар или да носи топките за игра. 

8. Кутия с лакомства и играчки

Това са кутиите на щастието за вашето куче - вътре има лакомства и играчки. Един ден, в който чехлите са ви на мястото и диванът е цял, можете да използвате това за повод, за да вземете кутия. Най-хубавото е, че с този подход може да дисциплинирате вашия любимец.

9. "Trick-or-treat" разходка с кучето

Наближава Хелоуин и това е денят, в който няма нищо странно. Измислете комфортен (но и страшен) костюм за кучето си, съберете група приятели с техните любимци и се забавлявайте заедно. Това ще е интересно и за вас, и за верните ви четириноги другари, а и за съседите... 

10. Разкрасете се

Знаем, че кучето ви е красиво, защото е то, но един малък сладък аксесоар също ще му отива. Очарователни шалчета, медальони и панделки се намират често. Среща се и тенденцията някои хора да имат комплект от 2 броя еднакви шалове - за кучето и за собственика.