Някои хора хапват люто за здраве. За други лютото е по-важно от хляба. Независимо от кой тип сте вие, пикантната храна ще ви стопли, а в студените дни няма нищо по-приятно и здравословно от това. Да си признаем, никак не е случайно, че в голяма част от разядките задължително присъстват пикантни съставки - чесън, оцет, къри. Те най-добре знаят как да събудят апетита. Подбрали сме ви 10 рецепти, с които хем ще поогладнеете, хем ще се сгреете!
1. Люти яйца на очи в доматен сос с подлютени хлебчета
Пържени яйца в пикантен доматен сос е често срещано ястие в мексиканската чиния. Можете да допълните със сирене, за да увеличите калориите и да омекотите лютото. А представете си колко люто ще е, ако и хлебчетата ви са люти – за това ви препоръчваме или да откриете такива, или сами да си направите, като добавите щипка лют пипер в тестото. Приготвя се лесно, бързо и е лютооо!
Колко: за яйцата ще ви трябва 1 с. л. зехтин, нарязан лук, тънки резенчета зелена чушка, 1 скилидка чесън, ½ с.л. смлян лют червен пипер, доматено пюре, шест яйца, сол, черен пипер и малко сирене.
Как: запържвате всички съставки поетапно в един тиган, а накрая правите шест кладенчета в доматената смес и изсипвате по едно разбито яйце във всяко. След като сте сложили яйцата, покривате тигана и оставяте да се готви на бавен огън за 5-7 минути.
2. Лютива паста със скариди
Не искаме да изпускаме морските деликатеси, защото лютото си върви идеално с тях. Ето една италианска рецепта, която е пикантен афродизиак за всеки.
3. Супа с тиква и лют червен пипер
С тази супа може да се стоплите и в най-студените вечери. Джинджифилът и лютият червен пипер ви подпалват, а кокосовото мляко - успокоява. Разбира се, може да замените с обикновено краве прясно мляко, но вкусът ще е различен.
Колко: за 6 порции ще ви трябва 1 средно голяма тиква, лук, малък корен джинджифил (ситно нарязан), 2 скилидки чесън, 1/2 с.л. лют червен пипер, 4-5 стръка мащерка, морска сол, прясно смлян черен пипер и 400 мл кокосово мляко.
Как: тиквата се реже на кубчета и се задушава с лук, джинджифил, чесън, лют червен пипер и мащерка. Сипва във вряща вода и малко преди супата да е готова, се добавя кокосовото мляко с малко сол. Оставя се да къкри 10 минути. Можете да декорирате с крутони и стръкчета прясна или суха мащерка.
4. Люта пилешка яхния
Яхния с испанско чили или просто люта яхния с боб - можете да го наричате както искате. Подправя се с чили, пушен червен пипер, риган, кимион и се разбърква хубаво. Идва сезонът, в който това ястие е най-доброто за вечеря и затова ви припомняме рецептата му.
5. Пене с маслини, домати и пикантни наденички
Очарователното в тази паста е как пробужда апетита с лютивината си, но и успява да засити глада.
Колко: за две порции ще ви трябват 1 с. л. зехтин, 4 нарязани пикантни наденички, половин глава лук (тънко нарязан), щипка лют червен пипер, 200 г консервирани чери домати, една голяма шепа нарязан пресен босилек, 5 мини моцарели, 2 с.л. маслиново песто или смачкани маслини, 250 г пене.
Как: в загрят тиган се запържват наденицата и лукът до златисто-кафяво. Добавя се лютият червен пипер и всичко едно по едно след него. Готви се на ниска температура. Пенето се приготвя по инструкциите на опаковката. Лютото изкушение, което сте направили в тигана, се добавя към него. Съветваме ви да разбъркате добре, за да има люто по равно навсякъде.
6. Доматена супа с люти зелени чушлета
Пикантна и апетитна супа, която отнема по-малко от 30 минутки за приготвяне. Вижте колко и как тук.
7. Пикантен боб върху тост
Ако търсите нещо различно за закуска или обяд, то опитайте пикантен боб с филийка на тост (колкото и странно да звучи, си струва). За тоста е ясно - вземате две багети, режете ги на две и поръсвате със зехтин и чесън.
Колко: за боба ще ви трябва 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух лют пипер, половин глава лук, скилидка чесън, 100 г спанак, около 60 г червен боб, сол, прясно смлян черен пипер и магданоз.
Как: загрявате тиган с мазнина и запържвате в него лука, чесъна и лютия пипер. После добавяте спанака и боба и готвите, докато не станат видимо готови (бобът омеква, спанакът също). Отцедете от мазнината и овкусете със сол и черен пипер. Готово е за поставяне върху вашите топли багети, които също сте натрили с чесън от двете страни.
8. Конфитюр от люти чушки
Това е зимнина, която е далеч от мармалада и по-близо до разядката. Използва се за овкусяване на всякакви тестени изделия - пици, паста, сосове, а може да сервирате и като допълнение към плато със сирена. Ето и рецептата за него.
9. Вегетариански такос с лют червен пипер
Такос с пикантен пълнеж, който може да се приготви и замрази за 2 месеца във фризера и да се готви бързо и лесно винаги когато си вземете тортили.
Колко: за пълнежа на 4 тортили ви трябва 1 с. л. зехтин, глава лук, скилидка чесън, 3 стръка целина, 200 г гъби, 2 зелени люти чушки (ситно нарязани), 100 г доматено пюре, 1 ч. л. какао на прах (по желание), 150 мл зеленчуков бульон, около 400 г консервирани бобчета, сол и прясно смлян черен пипер.
Как: загрейте тиган на средна температура и пържите лука, чесъна и целината, докато омекнат. Добавете гъбите и лютите чушки и гответе за една минута. После сложете доматеното гответе за още 2-3 минути. Сложете и гъбите и когато омекнат, поръсете с какаото на прах. Загрейте хубаво и оставете за 15 минути, след това добавете боба и гответе за още 10-12 минути и така, докато сосът намалее и бобът е готов. Хубаво е да сервирате с люти чушки и лъжица кисело мляко.
10. Северняшка лютика
Това ястие е с пресни зеленчуци и сварен боб и е типично за Северна България. Нашата традиционна кухня никога не се е отричала от лютото, а напротив. Защо да не завършим с нещо типично по български?