"Hayes & Yeading United" е футболен отбор от долните дивизии на английския футбол, но името на българската банда "Hayes & Y" не идва оттам. Рок музикантите търсят разпознаваемо име, което да ги отличи от всичко съществуващо на сцената. И това е само една част от успеха им, разбира се, останалото е музиката. Разговаряме с китариста Радослав Лозански ден преди предстоящия голям концерт на инди бандата в София, която пристига специално от Манчестър.

Намират ли все повече публика инди рок музиката и банди като "Hayes & Y" в България?

Мисля, че през последните 3-4 години има раздвижване на нашата сцена, появиха се доста банди. Началото според мен дойде от лейбъла на Георги Георгиев от "Остава", откъдето ние бяхме част в началото на нашето развитие преди да заминем за Англия. Работихме с него и издадохме едно ЕР. Съответно след това се появиха и други групи - "Bears and Hunters", "Jin Monic", "Jeremy?", които дори и преди това бяха активни. В тази насока има доста подобрения през последните няколко години, като има все повече и още по-млади групи, които напоследък издават доста авторска музика, което е доста радващо.

Кои банди ви вдъхновяват, бихте желали да работите заедно и да свирите на една сцена?

От българската сцена мога да спомена "Jin Monic", "Dead Man's Hat", "Bears and Hunters". Твори се музика, което наистина е радващо. В световен мащаб има толкова много групи, от които се вдъхновяваме и черпим идеи за нашата музика - "1975", от които чакаме да чуем нов материал, "Blossoms" пуснаха нова песен наскоро. В момента е плюс за всеки артист, било то от България или където и да е по света, да слуша колкото се може повече музика и съответно да взима това, което харесва и да го въплъщава в собствените си песни.

На 10 март подготвяте най-големия си концерт пред родната публика досега. Всичко важно, което трябва да знаем за събитието?

Вратите на "Sofia Live Club" отварят в 9 часа. С нас ще свири групата "Innerglow", също от лейбъла на Георги Георгиев от "Остава". Те ще изсвирят 30-минутен сет преди нас, Краси Mосков ще пуска диджей сет. Апелираме хората, които искат да дойдат, да си купят билети предварително, предполагам ще се продават и останали на място. Около 11:30 ч. вечерта излизаме на сцената, като ще свирим над час авторски сет. Ще се възползваме на максимум от възможностите на "Sofia Live Club". До момента не сме свирили там, но звукът и мултимедийните възможности, които предлага клубът, са на може би най-високото ниво в София. Така че ще се опитаме максимално да се възползваме и да направим едно добро шоу.

Какво по-специално да очаква публиката в "Sofia Live Club"?

Надяваме се да се получи добро цялостно шоу, отзад на LED стената ще вървят мултимедийни клипове, които ще с вплетени във всяка една песен. Ще изсвирим няколко напълно нови песни, със сигурно ще има две, които свирим за първи път. За първи път на родна сцена ще изсвирим и новия си сингъл "The Feeling". Мисля, че хората ще останат доволни от това, което ще видят и ще чуят през тази вечер.

"The Feeling" е влудяващ сингъл със страхотен електро ритън и звучене, далече от типичната инди рок музика. Какво ви вдъхнови за него?

Напоследък се опитваме все повече да разширяваме звученето си, да пробваме нови неща, да вкарваме нови инструменти. Китарите ги изместихме на заден план някъде, специално в тази песен не, но всяка песен е различна сама по себе си и инструментите, които ползваш, не би трябвало да определят стила и звученето на парчето. Тази песен е доста по-бърза и ритъмно насочена, парчето дърпа напред през цялото време. Парчето се получи доста бързо и импулсивно, хареса ни и затова решихме, че е добро продължение на предишната песен "Always So Simple, Always So Cold". Получихме вече отзив за него, успя да се завърти по BBC Radio 6, което за нас беше много приятна изненада и бяхме много щастливи от този факт, защото това е национално британско радио. Така че се надявам оттук-нататък само да разширяваме публиката.

Как се приема музиката ви на много по-големия англоезичен пазар?

Базирани сме в Манчестър от повече от две години, като в момента сме се концентрирали само върху местния пазар - сцената в Манчестър, където свирим активно. С всеки следващ наш концерт там виждаме все повече хора, което ни радва. Имаме още няколко парчета заредени за тази година да излязат, като се надяваме всяко следващо да е стъпка напред към едно по-добро разпознаване на групата извън България.

Във Великобритания рок музиката е почти религия. Ще ви видим ли скоро време в афиша на голям фестивал и предстои ли пред вас нещо по-голямо в момента?

За това лято не мога да кажа още нищо със сигурност. Работим в тази насока и за нас винаги би било удоволствие и чест да свирим на голям английски фестивал и дори на по-малък локален, защото това би могло да ни даде възможности за разширяване на нашата публика. Най-вече, защото на тези фестивали ходят много хора и там фестивалната култура е на много високо ниво. Надявам се да можем да се похвалим с нещо през следващите няколко месеца.

Живеете и творите далече от родината, но сред една по-силна музикална сцена. Какви са плюсовете и минусите?

Със сигурност Манчестър е страхотно място да си музикант, защото преди сме живели в Лондон, където беше много трудно и почти невъзможно. Но Манчестър има много добре развита клубна сцена и много групи са тръгнали оттам - "Oasis", "The Smithts" и други. Има много клубове, има много хора, които слушат музиката, която свирим. Излизайки в центъра, във всеки един момент можеш да влезеш поне на 10-15 места, където в момента се свири на живо авторска музика и можеш да чуеш нещо ново. От тази гледна точка нашата сцена има много накъде да наваксва, което е нормално. Мисля, че клубната култура тук е на доста по-ниско ниво все още. Хората излизат, но не с ясната цел да слушат музика на живо и нови млади банди, а по-скоро да се забавляват и от тази гледна точка не ги интересува каква музика точно слушат. Но в Англия това е изнесено на друго ниво и хората гледат с интерес групите. Ние черпим опит от тях и виждаме какво можем да подобрим при нас, защото малко или много това се явява като конкуренция в един момент, така че винаги това е полезно за развитието на една група и ние следим какво се случва около нас.

Възнамерявате ли скоро отново да се върнете да творите в България или засега виждате бъдещето си във Великобритания?

Ние тримата живеем там - аз, Благо и Иво, които сме съученици от гимназията и вече сме заедно доста време. За момента прибиране, като да се пренесе групата обратно в България, не предстои на преден план. Относно концерти, винаги можем да се прибираме, но гледаме да не пресилваме честотата на концертите си във времето и да се появи “глад” за нашата музика, за да може хората наистина да очакват нашите концерти. Така че повече от 3-4 изяви за годината в България на планираме, но за нас винаги е удоволствие да се приберем тук, защото концертите се получават все по-добре и по-добре.

Да очакват ли феновете на "Hayes & Y" да чуят популярните парчета на предстоящия концерт?

Със сигурност няма да изсвирим някои от старите песни, защото вече смятаме, че не отговарят на облика на групата, но мисля че имаме добре премерен сет, който включва достатъчно от познатите песни, за да може публиката да има какво да захване и да чуете новата ни музика и с какво се занимаваме с момента, защото смятаме, че всеки път трябва да изсвирваме нещо ново и предвид, че имаме много нови песни е безсмислено да ги крием да свирим едно и също всеки път.

Снимка: Диляна Флорентин, Стайлинг: Слав и Хубен

Накъде върви развитието на групата или експериментирате с моментни вдъхновения? Работите ли по нови материали и албум?

Планираме да издадем още три парчета през годината, следващото ще е в близките два месеца, едно в края на лятото и едно някъде през есента. В момента сме се концентрирали в издаването на сингли, докато краткосвирещ или дългосвирещ албум не предстои на преден план. Най-правилният подход за нас в момента е издаването на музика през възможно най-чести интервали с възможно най-високо качество. Просто избираме една песен, концентрираме всичко върху нея и я пускаме.

Стрийминг платформите доста помагат това да се случва лесно, но генерално помагат ли да покриване на разходи, защото носят бърза популярност, но липсват по-сериозните приходи от продажбите на албуми?

Не мога да кажа, че си покриваме разходите по този начин - едно парче, за да се направи по начина, по който ние искаме, изисква много средства, това е и другата причина в момента да не можем да се концентрираме върху по-дълги записи. предпоследната ни песен мина 100 000 слушания преди няколко дни в Спотифай, което за нас е голям успех, като се надяваме "The Feeling" да я последва. Със сигурност влагаме много средства и от нас, като се опитваме приходите, които акумулираме, след това да се върнат отново като инвестиция в групата.