Изпълзявайки от гъста група хора, либерийско дете се опитва да вземе обратно топката си, докато остава незабелязано от въоръжената охрана, стояща само на метри от него.

Фотографът Джонатан Банкс, успял да заснеме този изпълнен с толкова напрежение момент, спечели наградата за "Снимка на годината" от международния фотоконкурс Siena International Photo Awards (SIPA) за 2019 г. 

Кадърът, озаглавен "Момче в тълпата", Банкс е уловил по време на местен фестивал в Монровия, Либерия, като е правил снимки предимно на присъстващите войници. По-късно той насочва фокуса си към тълпата от хора, която се оказа много по-интересна. Точно в този момент той вижда момчето да посяга към топката си. 

Снимка на годината в конкурса на SIPA: "Момче в тълпата" от Джонатан Банкс, заснета в Монровия, Либерия.
Снимка: Siena International Photo Awards 2019

Всичко се случва за миг, а снимката е силно напомняне за нестабилността на мира, видяна през очите на едно малко дете. Момчето просто е искало да си вземе топката обратно, като същевременно остане в безопасност. 

За пета поредна година фотоконкурсът на SIPA отличава впечатляващи снимки, направени от фотографи по целия свят, които показват най-различни теми. Вижте победителите в основните категории на конкурса от снимките в галерията по-горе, както и повече в уебсайта на SIPA.