Всички знаем какво е препоръчителното количество вода на ден – 8 чаши по 0.250 литра или общо 2 литра. Но колко от нас всъщност следят колко точно изпиват за един ден? И колко от нас си налагат да пият повече, ако се окаже, че не приемат достатъчно H2O?

Ако и вие сте сред хората, които често си задават въпроса „днес 4 чаши вода ли изпих или 7?“, то е време да... започнете да си записвате! Или да направите бърз и лесен тест върху кожата си, за да разберете дали е добре хидратирана.

Тургорът на кожата е способността й да бъде еластична и стегната. По-научно казано - осмотичното налягане във вътрешността на жива клетка, което регулира водния баланс на кожата. Намаленият тургор на кожата представлява увеличаване на времето, за което тя се връща към нормалното си състояние при защипване на кожна гънка. Тази нейна характеристика често се използва от лекарите, за да установят в каква степен тялото е загубило течности и е дехидратирано.

Снимка: Thinkstock

Точно тази тънкост може да използвате и вие, за да разберете до колко еластична и хидратирана е кожата ви. С помощта на палеца и показалеца на дясната ръка защипете кожа от горната страна на лявата ръка. Ако гънката, която се образува след защипването, се върне бързо в предишното състояние, значи организмът ви приема достатъчно количество вода. Ако на кожата й отнема няколко секунди да възвърне първоначалната си форма, то трябва да се замислите за пиенето на повече H2O.

Снимка: istockphoto.com

И не забравяйте, че водата неслучайно е наричана живителна течност. Освен че прави кожата ни да изглежда сияйна и здрава, подобрява храносмилането, помага ни в отслабването, подобрява работата на сърдечно-съдовата система, пречиства организма и ни дава енергия!