Пиенето на вода през целия ден е задължително. Но има и няколко момента от ежедневието, когато е най-подходящо да го правите. Ето кои са те:

Когато станете сутрин

Обикновено човек се събужда сутрин и изпитва жажда. Пиенето на вода сутрин преди закуска зарежда организма и го събужда за новия ден.

Преди хранене

Пиенето на вода преди хранене ни помага да се почувстваме сити. Така вероятността да се натъпчем е по-малка. Водата в стомаха ни също го подготвя за храната – отключва вкусовите рецептори и помага на киселите и пикантни храни да не го дразнят.

Преди тренировка

Независимо какво ще тренирате, добре е да хидратирате тялото си преди да го натоварите и да започнете да се потите. Особено ако ще тичате навън в горещо време – това е задължително условие, за да се предпазите от прегряване.

След тренировка

Дори няма нужда да ви казваме, че след натоварване организмът се нуждае от прилични количства H20. Важно условие е да пиете бавно и на малки глътки.

Снимка: istockphoto.com

Ако сте изложени на вируси

Посещаването на публични места като училища, болница, градски транспорт и др., където обикновено има струпване на много хора, крие рискове от заразяване с вируси и бактерии. Добре хидратираното тяло се преборва по-бързо и лесно с тях.

Когато сте болни

При повечето настинки и вируси се препоръчва пиенето на повече течности, за да може организмът да се справи по-бързо с причинителите, защото в подобни моменти тялото ни се обезводнява бързо и често без да разберем.

Когато сте изморени

Знаехте ли, че един от признаците на умора е дехидратацията? Когато се почувствате изтощени и ви се доспи, но нямате тази възможност, задължително изпийте чаша или две вода. Това ще ви освежи, събуди и тонизира.