Ако страдате от акне, ви трябват идеи, които да ви помогнат да се отървете от петната възможно най-бързо. Здравословният начин на живот и редовен и старателен режим на грижа за кожата са две важни стъпки в правилната посока. В тази статия разглеждаме някои други неща, които може да опитате, за да намалите петната и да поемете контрол над предразположената си към акне кожа.

Общи съвети за по-чиста и по-здрава кожа

Не докосвайте лицето си.

Знаете ли, че ние докосваме лицата си средно на всеки четири минути? Върховете на пръстите ни са покрити с бактерии и лесно ги разпространяват по цялото ни лице. Така че се старайте да докосвате лицето си по-малко и си измивайте ръцете по няколко пъти на ден, за да разпространявате по-малко бактерии, ако и когато го докосвате.

Никога не чоплете петната си

Знаем колко изкушаващо може да бъде това и то изглежда като най-доброто решение за отстраняване на гной и намаляване на подуването. Но чопленето на петната не е добра идея, тъй като бактериите се разпространяват и влошават положението. Устойте на изкушението и вместо това опитайте да използвате основа, която едновременно лекува и покрива петната, като например Eucerin DERMOPURE Стик-коректор.

Старайте се да не опипвате лицето си или да чоплите петната – това само влошава нещата

Гримът понякога помага

Някои хора смятат, че не трябва да носят грим, понеже имат предразположена към акне кожа. Това просто не е вярно. Гримът може да ви помогне да се почувствате по-добре и понякога помага, защото хората, които носят грим, е по-малко вероятно да чоплят кожата си поради страх от размазване на грима. Ако носите грим, използвайте продукти, които са доказано некомедогенни (тоест не причиняват петна) и се старайте да го почиствате изцяло, преди да си легнете, с почистващо средство, специално формулирано за предразположена към акне кожа, като например Eucerin DERMOPURE Измиващ гел.

Поддържайте мобилния си телефон чист

Повечето от нас сме по-добри в това да си мием ръцете, отколкото да поддържаме смартфоните си чисти. Телефоните събират бактерии и когато докоснем лицето си с тях, тези бактерии бързо се разпространяват. Използвайте кърпичка, подобна на тази, с която чистите очилата си или екрана на лаптопа си, за да поддържате телефона си чист, или пък използвайте слушалки, за да провеждате разговори.

Нашите смартфони вършат хиляди неща, едно от които е, че помагат за разпространяването на бактерии

Почиствайте очилата си

Ползите от поддържането на чистотата на контактните лещи са очевидни, но елементите, които са на носа ви и докосват челото ви също могат да събират бактерии. Старайте се да ги почиствате веднъж дневно.

Сменяйте редовно калъфките на възглавниците си

Мръсната калъфка на възглавницата може да премахне някои от ползите на вашия вечерен режим на грижа за кожата. Сменяйте калъфките на възглавницата веднъж или два пъти седмично или пък ги обърнете и сложете главата си на другата страна. Също така можете да поставяте чиста кърпа върху възглавницата всяка вечер и да слагате главата си на нея.

Поддържайте аксесоарите си чисти

Шапките и шаловете определено могат много добре да ви топлят, но също така могат да се намират близо до лицето ви и да разпространяват бактерии. Изпирайте ги редовно, най-добре на поне 60 °C и в пералната машина, но ако има опасност да се свият при тази температура, ги изперете на ръка.

Сменяйте тениските си ежедневно

Ако имате акне по гърба и/или деколтето/гърдите, наистина е важно да сменяте дрехите, които са в директен контакт с вашата кожа (тениски, ризи, потници, сутиени и др.), редовно и да ги изпирате на 60°C или по-висока температура.

 Съвети за банята

Зарежете увеличителното огледало

Последното, което искате да видите, преди да излезете, са вашите петна, изглеждащи по-големи, отколкото са в действителност. Вашето увеличително огледало може да бъде най-големия ви враг, тъй като може да ви накара да мислите, че петната ви са по-забележими, отколкото са всъщност.

Използвайте чисти кърпи

Подсушавайте лицето си с чиста кърпа. За да избегнете натрупването на пране, използвайте малки кърпи за ръце или фланелени кърпи, за да подсушите лицето си, и ги изпирайте веднъж или два пъти в седмицата. Също така можете да подсушавате лицето си с кухненска кърпа или хартиени кърпи.

Редовно измивайте апликаторите за грим

Най-добре е да използвате памучни тампони за еднократна употреба за нанасяне на пудра и руж. Ако предпочитате да използвате четки и гъбички, измивайте ги старателно поне веднъж седмично с мек почистващ препарат или вашия Eucerin DERMOPURE Измиващ гел. Също така можете да ги замените с нови.

Използвайте силиконова гъбичка за нанасяне на грима

Силиконовите гъбички не абсорбират продукта, което ги прави лесни за почистване. Ще разнасяте фон дьо тен вместо бактерии и ще получавате същото идеално покритие с по-малко продукт.

Избягвайте добавянето на микроби към крема ви за лице или фон дьо тена

Ако докоснете с пръст бурканчето с крем или фон дьо тен, тогава ще добавите бактерии към него, така че се старайте да измивате ръцете си, преди да използвате продуктите си. Още по-добре – използвайте козметична шпатула, за да пренесете продукта от бурканчето до върховете на пръстите ви.

Сменяйте често остриетата на самобръсначките си

Ако предпочитате да се бръснете на мокро, тогава опитайте да сменяте остриетата веднъж седмично. Ако използвате електрическа самобръсначка, старайте се редовно да почиствате главата.

Съвети за пътуване и на работното място

Почиствайте каската си за велосипед

Каската за велосипед е задължително предпазно средство, но се старайте да поддържате чисти подплатата и подбрадника. Използвайте хладка вода и лек разтвор от сапун или течност за измиване.

Поддържайте инструментите си чисти

Не забравяйте да поддържате чисти инструментите, които използвате на работното си място. Лесно е човек да забрави, че бутоните на лаптопа, мишката и служебния телефон могат да събират бактерии, които преминават във вашата кожа.

Разхлаждайте се

През лятото, както и докато спортуваме, е лесно да прегреем. Потенето е естественият начин на тялото да се разхлажда, но потта, останала по кожата, може да се разложи, като така да създаде идеалната среда за растеж и разпространение на бактериите. Правете си редовни почивки, докато спортувате, за да се разхладите, изкъпвайте се веднага след това и обмислете използването на вентилатор в дома или офиса през по-горещите месеци. Можете дори да си вземете преносим вентилатор, така че да имате един на ваше разположение, за да ви помогне да се разхладите на горещи места, като например нощни клубове.

Носете естествени, леки платове

Старайте се да носите естествени, леки платове, като например памук, до кожата си, особено когато спортувате. Ликрата и другите синтетични платове прихващат потта и я поддържат близо до кожата ви, като така създават идеалната среда за разпространение на бактериите.

Опаковайте мокрите кърпички

Не ги препоръчваме като алтернатива за цялостно почистване сутрин и вечер, но те могат да помогнат много за освежаване на ръцете, докато сте навън.

Попивайте

Ако ви чака дълъг ден на работа или ще излизате вечерта след работа, попивателната хартия може да помогне много. Тънките като вафла листи абсорбират слоя мазнина, който може да се формира върху предразположената към акне кожа през деня, като я оставя свежа и матирана отново.