Вкусът на чая с мляко ви е добре познат, нали? Сега си представете такъв чай, но добавете и желирани топчета, мнооого захар и лед по желание. Това е любимото питие на голяма част от азиатците. Микс от чай, прясно мляко, захар и черни топчета тапиока – истинско удоволствие от приятна течност и лек десерт. Желираните топчета подскачат непослушно в чашата и ви пренасят в света на ароматите и новите вкусове (чай, който се пие и... яде). 

Tапиока от маниока или началото на Bubbles
Напитката се заражда през 70-те години в Тайван. Оригиналният вариант е черен чай с мляко и тапиока (малки черни топчета). От корена на растението маниока, който азиатците използват за направата на нишесте, се прави и тапиока. Така с малко вода и въздух под налягане се създават малките перлички. Те са сухи и ронливи, а за да се използват в Bubble Tea се варят с малко захар. Това им придава специфичен и лек карамелено-кофеинов вкус.

Комбинация, която позволява още много комбинации
Днес чаят се предлага в множество страни и непрастанно разширява възможностите си за различни вкусове. Най-популярни са вкусовете от обикновен млечен чай с тапиока или зелен млечен чай с тапиока. Вече знаем, че Bubble Tea съдържа малки топчета, чай, мляко и подсладител. Нека започнем от подсладителя – днес можете да добавите любим сок от маракуя, помело, праскова, джинджифил и други. Чайовете, които се използват варират от зелен и черен до жасминов. Млякото също ви позволява различни вкусови експерименти - прясно или подсладено мляко. В напитката може да има шоколад, карамел, мед, солени сливи или дори сварен червен боб. А симпатичните желирани топчета обхващат различни десертни вкусове - плодов, пудинг, крем брюле, екстракт от водорасли и алое.

Снимка: istockphoto.com

Къде можете да намерите своите съставки?
Ще е трудно да откриете тапиока в азиатските магазини у нас. Затова пък можете да поръчате онлайн всичко необходимо и да си приготвите сами чай с балончета. Освен от гиганта Amazоn, можете да си поръчате и от руски или английски сайтове (тази забавна напитка си има фенове по целия свят). Топчетата идват в редица цветове спрямо вида си. Всеки от тях обаче е с неутрален вкус. След като ги сварите и накиснете с малко захар, придобиват известна сладост и могат да се запазят по-дълго време в хладилника ви.

Как да си направите чай от балончета (рецептата)
Съставки:

¼ чаша сухи тапиока топчета (не за бързо готвене)
1 или 2 пликчета чай с вкус по ваш избор
Няколко чаши вода
1-2 чаши захар
Мляко (може да е и бадемово или подсладено)
Плодов сок или някакъв нектар по избор

Начин на приготвяне:

 1. Сипете около 2 чаши вода в тенджера и я оставете да заври на висока температура. Добавете топчетата и леко разбъркайте, докато се завъртят на повърхността на водата. Оставете ги да се варят 12 - 15 минути. След като свалите съда от котлона, го покрийте и оставете така за около 15 минути.

2. Пригответе елементарен захарен сироп, за да подсладите тапиока топчетата и да се запазят по-дълго, след като са "сготвени". Кипнете половин чаша вода на печката или в микровълновата. Добавете към нея половин чаша захар и бъркайте до разтваряне. Оставете течността да се охлади.

3.Подгответе си една силна чаша чай! Предвидете достатъчно време, за да имате охладен чай, когато топчетата са готови за комбинирането. Кипнете чаша вода и сложете торбичка чай (използвайте една торбичка за напитка с обикновена сила или две за по-силна и ароматна). Оставете чая във водата поне за 15 минути. Оставете готовият чаят да изстине. 

4. Извадете топчетата от съда и ги прехвърлете в малка купа. Залейте ги със захарния сироп и оставете да престоят така около 15 минути. Най-добре е веднага след това да използвате топчетата за чаят с балончета. Те могат и да се запазят в хладилника за известен период, но постепенно ще се втвърдяват.

5. Изсипете приготвения чай във висока чаша и добавете топчетата. Сипете мляко и добавете малко вода. Вместо водата можете да използвате сок за аромат и плодов вкус на чая. Подсладете напитката със захарния сироп, в който са престояли топчетата.

Добавете лед и разклатете, ако искате чаят ви да е по-разхлаждащ (не използвайте шейкър!).

Съвет: можете да сварите топчетата по-бързо (около 5-10 минути), но тогава трябва да ги използвате веднага и да не разчитате на това да престоят в хладилника.