Почти всеки човек знае своята зодия, наричана още слънчев знак. Но не всеки знае своя асцендент. Всъщност значението и на двете е особено голямо за точността, с която да бъде изготвен личния хороскоп.

За какво е важен асцендентът?

Асцендентът е изгряващият знак, който предопределя стремежите и целите в живота на човек, зодиакалният знак, който в момента на раждането се е намирал на източния хоризонт. Той влияе основно върху външните ни проявления и маниерите. До голяма степен именно той предопределя начина, по който комуникираме и се представяме пред другите, това как те ни приемат, колко бързо се вписваме в нова обстановка и доколко успяваме да открием себе си пред света.

Много хора приемат себе си по един начин, имат свое усещане на вътрешния си свят, но всъщност реалното им присъствие сред другите ги показва в съвсем друга светлина. Ето тук идва важната роля на асцендента. Той е именно образа, който обръщаме отвътре навън; дрехата, която си слагаме, за да ни видят.

В астрологията асцендентът е знака, наричан още хоризонт, под който е роден човек. Той е главният елемент в рождената карта. Важен е, за да бъде направен точен хороскоп, защото носи много лична информация. Хороскоп, направен с информация за асцендента, се нарича космограма. Той е точен, защото касае точният момент на раждане на човека, което го прави единствен и неповторим.

Асцендентът е тази особеност, която прави представителите на една и съща зодия различни. Сигурно ви се е случвало да кажете за някого – „Той е Дева, но не прилича на зодията си” или „Тя е зодия Овен, но е е типичният Овен”. Ето това е важната роля на асцендента – да покаже индивидуалността на личността. 

Асцендентът е частично отражение на физическата привлекателност на човек. Красотата на лицето например е свързана с положението на аспекта с Венера. 

Как се изчислява асцендентът?

За да изчислите асцендента си трябва да знаете рождената дата и точния час на раждане. Важно при определянето е да съобразите лятно или зимно часово време, трябва ли да добавите или да извадите 1 час, за да са абсолютно точни изчисленията. В различните часове и зони положението на планетите е различно и именно затова тези времеви единици са толкова важни. Върху асцендента влияе и мястото на раждане – град, държава, географски координати.

Изчисляването се извършва по специални астрологични таблици. Ако не знаете точния час на раждането си – не се притеснявайте. Съществуват методи на т. нар. ректификация, които по характерни външни белези и важни моменти от живота могат да определят вашия асцендент.