11 август е пикът на Персеидите, съобщават space.com. В нощното небе ще могат да се видят средно по 70 метеора за час, а при добра видимост и повече късмет бройката им може да стигне дори 200.

Персеидите са метеори, които изгарят в атмосферата на височина 80-100 км. През август Земята пресича опашката на кометата Суифт-Тътъл, където изгарят множество частици. Метеорният поток, в който можем да се насладим на светлината, която оставят, е особено красиво явление.

Естествен "враг" на видимостта обикновено е светлината на Луната. Добрата новина този път е, че Луната е намаляваща и влиянието й ще бъде минимално. Затова ще е достатъчно само да откриете място, на което да сте далеч от уличните светлини и да се любувате на звездопада.

Не са ви нужни специални приспособления - бинокли, телескопи и т.н. Персеидите могат да се видят и с просто око. Скоростта им е висока, затова просто обхождайте небосвода с очи, за обхванете по-голяма площ.

Не се разсейвайте като гледате телефона си или друго. Това кара окото да привиква към друга светлина. Отделете си време, за да съзерцавате небето. Най-удобно би било да сте в хоризонтално положение, настанени в удобна позиция на кръста и врата. 

Не забравяйте да си пожелаете нещо при всяка падаща звезда, която видите. Разбира се, може да бъдете и още по-романтични - и да използвате красивия звезден спектакъл, за да предложите брак например. 

Тази година природата е щедра на красиви явления. И ако потокът на Персеидите може да бъде наблюдаван всяка година, то най-ярката комета, която можеше да се види и от България, прлетя над нас за първи път от 20 години.