Не се шегуваме! Ретроградният Меркурий започва на 2 април. Нека се подготвим заедно за него.

Когато планетата на комуникациите тръгне на заден ход, всички сякаш се панираме и започваме да я обвиняваме за всички дребни или големи несгоди в ежедневието си - от технологични неуредици до недоразумения с приятели и близки.

Но какво точно представлява ретроградният Меркурий, защо хората правят такъв голям проблем, когато е ретрограден и има ли нещо, което може да се направм, за да се избегнат неговите капани и влияние?

Абсолютно трябва да бъдем подготвени за него, имайки предвди, че тази година ще сме в комуникационният му капан четири пъти. Научете повече за тях и вижте, кои са датите на ретроградния Меркурий през 2024 г.

КАКВО Е РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ?

Три до четири пъти годишно погледната от Земята, планетата Меркурий изглежда, че се движи на заден ход, затова и го наричеме „ретрограден Меркурий“. За астролозите, тези периоди традиционно се свързват с объркване, забавяне на планове и не малко разочарования. 

Спомнете си за всички неполучени имейли, грешки в електронната поща и объркани планове за пътуване, закъснения или провалени срещи! 

В астрологията Меркурий олицетворява принципите на комуникацията, манталитета, моделите на мислене, рационалността/разумността, адаптивността и променливостта.

Той управлява умствените способности, уменията за учене, говора и писането. Меркурий е също така пратеник на боговете и представлява любопитство, адаптивност и чувство за хумор. Добре позиционирани и силен Меркурий в хороскопа може да направи индивида блестящ, с бърз ум, изразителен и чудесен оратор.

Смята се, че когато се движи назад, това силно повлиява на начина, по който комуникираме с околните, често може да останем неразбрани, а стартирането на нови проекти в тези периоди, да се провалят много бързо. Причината е, че умът ни не е толкова бърз в този моменти, не виждаме цялата картинка и пропускаме да прочетм дребния шрифт.  

От друга страна, периодите на Меркурий ретрограден могат да са отлично време за размисъл върху миналото и възможност да поправим грешки или да се върнем към изоставени идеи и проекти. 

КОГА МЕРКУРИЙ Е РЕТРОГРАДЕН?

Последният ретрограден Меркурий през 2023 г. приключи на 2 януари 2024 г., но през 2024 г. планета ще бъде ретроградна още три пъти:

Снимка: iStock

от 2 април 2024 г. до 25 април 2024 г. Меркурий ще е ретрограден в знака Овен;

от 6 август 2024 г. до 28 август 2024 г. Меркурий ще е ретрограден в знака Дева;

от 26 ноември 2024 г. до 15 декември 2024 г. Меркурий ще е ретрограден в знака Стрелец.

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИм, КОГАТО МЕРКУРИЙ Е РЕТРОГРАДЕН?

 

Меркурий управлява комуникацията във всички форми - слушане, писане, четене, говорене и т.н., както и дейности, тясно свързани с комуникацията, като преговори и договори. Той има силно влияние върху пътуванията, автомобилите, транспорта и пощата.

Така че, когато Меркурий е ретрограден, опитайте се да бъдете гъвкави, търпеливи и разбрани, предвидете си допълнително време за пътуване и избягвайте да подписвате нови договори, за които не сте сигурни. 

Проверете два пъти отговорите на имейлите си и техните получатели, както и резервациите си преди да предприемете пътуване. Отделете време да прегледате проектите и плановете, преди да вземете решения.

Не можете да спрете живота си, но планирайте предварително, имайте резервни планове и бъдете подготвени за леките избухвания на хората и неразбирателството в общуването.

ОТДЕЛЕТЕ СИ  ВРЕМЕ ЗА РАЗМИСЪЛ

Някои обвиняват ретроградния Меркурий за целия хаос, който се случва в живота им. Това обаче е добър момент да седнете и да преусмислите към какво насочвате енергията си.

Например, ако семейството и приятелите са важни за вас, влагате ли достатъчно енергия в тях, или сте се фокусирали основно в други области в живота си, като кариера или хоби? Загубата на баланс между различните аспекти в ежедневието може да доведе до неразбирателства, така че преразглеждането на взаимоотношенията си с околните, особено по време на ретроградния Меркурий, може да ви помогне да запазите или поне да разберете по-добре как да върнете баланса в живота си.

Отделете малко време за размисъл. Ретроградният Меркурий може да бъде отличен момент да направите крачка назад и да анализирате отново кои сте и какво правите - но се въздържайте да правите драстични промени, докато не приключи ретроградният му ход.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕТРОГРАДНОТО ДВИЖЕНИЕ?

 

Астрономическото обяснение на ретроградното движение започва с разбирането, че планетите в Слънчева система обикалят около Слънцето на различни разстояния и с различна скорост. Докато ние самите обикаляме около Слънцето, можем да наблюдаваме как другите планети се движат по небето, следвайки своите собственна траектория.

 

Понякога може да изглежда, че дадена планета рязко сменя посоката си и се движи в обратна посока. Това, разбира се, е илюзия, причинена от позицията на Земята спрямо тази на планетата, тъй като планетата в орбита винаги се движи в една определена посока и не може внезапно да обърне посоката си. Ето защо наричаме явлението привидно ретроградно движение, тъй като само изглежда, че планетата се движи назад.

 

КОГА ПРИКЛЮЧВА РЕТРОГРАДНОТО ДВИЖЕНИЕ

Когато ретроградният Меркурий приключи, много астролози смятат, че има кратък „период на сянка“, на приспособяване, от няколко седмици, докато Меркурий отново „тръгне“ напред. Не бързайте. Оставете всяко неразбирателство да се реши от само себе си. Бъдете подготвени за това, че проблемите с техниката и електронната комуникация ще започнат да се разрешават. 

Снимка: iStock

Запазете спокойствие, но и започнете да планирате и своето движение напред. Влезте в рутината и ритъма си. Започнете спокойно да организрате пътуването, което отлагахте до преди нялко седмици. Направете смело резервации или купете билетите за фестивала или концерта след няколко месеца. 

Подгответе договори за подписване, правете спокойно големи покупки на техника или купувайте недвижимо и движимо имущество. Използвайте енергията си за интелигентни промени в живота си.

Как ви влияе ретроградното движение на Меркурий зависи много и от това, в кой от 12-те знака се намира планетата, когато се движи назад.