.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Майчинството съкращава живота на жените с 11 години?

Евгений Милов | преди 16 седмици
Майчинство
Снимка: iStock
Раждането на деца ускорява стареенето повече от тютюнопушенето и затлъстяването

Раждането на деца е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години при жените, сочат резултатите от ново изследване на американски учени от университета "Джордж Мейсън".

Майчинството съкращава теломерите на ДНК - крайните участъци на хромозомите, които предпазват гените от увреждания - средно с 4,2 процента.

"Изненадани бяхме да установим такива поразяващи резултати. Това е еквивалентно на около 11 години ускорено стареене на клетките", заявява ръководителката на изследването д-р Ана Полък от университета във Вирджиния пред "New Scientist".

Майчинство
Снимка: iStock

При майките, които са родили поне едно дете, дължината на теломерите е скъсена, в сравнение с тази на жените, които не са раждали деца. Не само това, но намаляването на дължината на теломерите е прогресивно свързано с броя на родените деца.

Раждането на деца ускоряват стареене повече от тютюнопушенето и затлъстяването, отбелязват специалистите. Редица фактори обаче могат да имат влияние върху дължината на теломерите, така че не може да се търси категорична причинно-следствена връзка с майчинството.

За изследването учените са използвали данни за в периода 1999-2002 г. сред 1505 жени в репродуктивна възраст между 20 и 44 години, от които 444 са раждали. Пълните резултати са публикувани в списание "Human Reproduction".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?